Blog: Onverschilligheid: er is werk aan de winkel!
Om een toolbox meeting te faciliteren, was ik afgelopen week te gast op een groot bouwproject. Tijdens de voorbereiding hiervan vertelde de projectleider focus te willen op omgevingsmanagement. Niet gek, het betreft de bouw van een enorm flatgebouw midden in een grote stad. Buurtbewoners en voorbijgangers hebben goed zicht op alles wat daar gebeurt en zien en beleven dagelijks de vorderingen.
Ik werd verwacht in de bouwkeet, waar tijdens de lunch de vakmensen een korte training omgevingsmanagement kregen. Iedereen zat kriskras door elkaar, benen op de koelbox, trommeltjes open op de tafels en de aandacht veelal gericht op de display van de telefoon. Een goed begin. Mijn eerste vraag was wie bekend was met Bewuste Bouwers en een handjevol mensen gaf een reactie. Eén persoon riep: “Nooit van gehoord!”.
Wonderlijk, want aan de bouwhekken bij de ingang van het project hangt de grote banner van Bewuste Bouwers als bewijs dat alle medewerkers zich conformeren aan de gedragscode. Als de bouwer zich heeft gecommitteerd aan de gedragscode, betekent dit dat iedereen op het project zijn uiterste best doet om hinder voor de omgeving te minimaliseren. En uit ervaring weten wij dat geluidshinder by far de grootste ergernis is tijdens de uitvoering. Dat zijn niet alleen de bouwgeluiden wanneer deze te vroeg, dus vóór 7.00 uur in de ochtend aanvangen, of zonder de buurt te informeren in het weekend doorgaan. Het zijn vooral de radio’s die hard aanstaan en meezingende bouwvakkers drijven de omwonenden soms tot wanhoop.
Dit bericht was niet in het straatje van mijn publiek tijdens de toolbox meeting. Sommige mensen werden zelfs kwaad en vonden het onzin. Eén van de toehoorders wilde wel in discussie. Hij vond het belachelijk dat de radio niet hard aan mocht tijdens het werk. Hij wist zeker dat ook ik op kantoor bij aankomst gelijk de radio aanzet om mijn werk leuker te maken. De omwonenden moesten er maar rekening mee houden dat het werk leuker was als de radio aanstaat en er meegezongen wordt. Hij ging het in elk geval niet laten.
Dat zijn momenten dat ik mij afvraag hoeveel nodig is om de onverschilligheid te doorbreken. Ligt dat aan opleiding of leiderschap? De opvoeding? De cultuur? In elk geval is mij duidelijk dat afspraken die gemaakt worden op directieniveau soms onvoldoende worden geborgd naar de werkvloer en dat er in sommige gevallen nauwelijks op gelet en gestuurd wordt. Maar het gedrag van vakmensen is van invloed op het imago van de bouwsector. En daar kunnen we eenvoudig met elkaar iets aan doen, zo bewijzen gelukkig ook de Goede Voorbeelden die we blijven delen. Misschien maakt zo’n toolbox-sessie juist duidelijk dat we er nog niet zijn en dat er werk aan de winkel is; dat werk pakken we graag op!
Anneke Witte is directeur a.i. bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.
Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.