#Bouwsector

Ook bouwers protesteren tegen stikstofregels

Na de boerenprotesten van de afgelopen weken komen ook de bouwers in actie tegen de aanpak van de stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag. Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten. Dat meldt De Telegraaf.

Bouwers komen met hun shovels, graafmachines en kiepwagens in verzet tegen de nieuwe regels ten aanzien van PFAS, oftewel Per- en PolyFluorAlkylStoffen. Dat is een verzamelnaam voor duizenden schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Sinds kort mag grond waar PFAS in zit niet meer afgevoerd worden, als gevolg van strengere regels van staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur). “PFAS is nu een megaprobleem en veel groter dan de stikstofproblematiek. Wij hebben vrachtwagens stil staan”, zegt ondernemer Arnold Tuytel uit Oud-Alblas, initiatiefnemer van de stichting Grond in Verzet.

18.000 bouwprojecten stil

Door een uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot liggen naar schatting 18.000 bouwprojecten stil in Nederland. Er staan daardoor volgens de sector al duizenden banen op de tocht. Door de strengere regels rond PFAS zouden dit er nog veel meer worden. Volgens Tuytel wordt hierdoor het werken in de sector onmogelijk gemaakt.

“Het probleem is dat je nergens met de grond naar toe kunt om het schoon te maken. Dat houdt in dat de bouwprojecten stagneren. Bij de aanleg van een weg of fundering moet je meteen grond afvoeren”, zegt directeur Jaap van der Bom van de Nederlandse Vereniging Procesmatige Grondverwerkingsbedrijven (NVPG). Duizenden bedrijven uit de bouw, grondbanken en grondverzet zijn volgens Van der Bom gedupeerd.

De bouw trok de afgelopen maanden meerdere keren aan de bel over de problemen na de stikstofuitspraak van de Raad van State. De sector verwacht de eerste faillissementen binnenkort, omdat de aannemers niet aan volgende klussen kunnen beginnen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.