#Bouwsector

“Op de BouwBeurs vind je de weg naar de antwoorden op de vraagstukken van nu”

Joyce van de Hoef van Zoeren: “Wanneer bezoekers en exposanten de weg hebben weten te vinden naar antwoorden op de vraagstukken waar zij mee zitten, is de beurs voor ons geslaagd.” (Foto: Studio Kastermans)

De BouwBeurs is het “grootste spektakel binnen de bouwsector”, vertelt beursmanager Joyce van de Hoef-van Zoeren enthousiasmerend. Misschien is dat al reden genoeg om van 6 t/m 10 februari 2023 naar de Jaarbeurs in Utrecht te komen. Maar de BouwBeurs maakt ook serieus werk van nieuwe pleinen, paviljoens en theaters om kennisdeling over thema’s als circulariteit, digitalisering en industrialisering te bevorderen. “We hebben elkaars kennis en kunde nodig in al die transities die de bouwsector nu doormaakt”, aldus Van de Hoef.

Eindelijk weer de BouwBeurs! De eerste sinds 2019. Kijk je ernaar uit?

“Zeker! Ik merk ook aan alle kanten dat er veel behoefte aan is; iedereen wil weer kunnen netwerken, elkaar in de ogen kijken en diep in gesprek gaan. Maar de noodzaak is er ook, want er speelt op dit moment zo ongelooflijk veel binnen de bouwsector. Al die uitdagingen in de markt, hoe gaan we dat aanpakken? Daarin hebben we elkaar nodig. Die urgentie, die voel ik.”

Maakt die urgentie het ook anders om deze editie van de BouwBeurs te organiseren?

“Ja, dat vind ik wel. De BouwBeurs in 2019 was een topeditie, maar het verrassingseffect was minder. In de komende editie proberen we bezoekers en exposanten echt uit te dagen, want anders gaan we het met z’n allen niet voor elkaar krijgen om alle transities door te maken. We werken bijvoorbeeld samen met Gideon om de mindset in de bouwsector stap voor stap veranderd te krijgen.”

“Bovendien hebben we als Jaarbeurs zelf de ambitie om de duurzaamste venue van Nederland te worden. Die ambitie koppelen we nu aan de BouwBeurs. Dat zit ‘m bijvoorbeeld in afvalscheiding, circulaire tapijten en het opbouwen van theaters uit duurzame materialen. Een groot thema als duurzaamheid moet je natuurlijk wel zelf uitdragen; als Jaarbeurs nemen we de BouwBeurs daarin mee. Ik vind het mooi om te zien dat diverse exposanten dit thema ook meenemen in hun deelname, zowel in de voorbereidingen als in het aanbod op de stand en de activiteiten die ze gaan organiseren.”

Hoe krijgt de urgentie die je voelt concreet vorm op de beurs?

“Op diverse manieren. Naast het hoofdthema ‘Samen bouwen aan de toekomst’ gaan we invulling geven aan drie subthema’s: circulariteit, digitalisering en industrialisering. Die thema’s ga je terugzien in het aanbod van exposanten, maar ook in de activiteiten die plaatsvinden in de pleinen en paviljoenen, in de theaters en in het BouwBeurs NieuwsCafé, dat door vakblad Aannemer verzorgd zal worden. De scherpte, die moet echt in die onderdelen komen. Onze experts, exposanten en partners gaan aan al die onderdelen body geven. We hebben ook de BouwBeurs Awards in het leven geroepen. Exposanten die innovaties hebben op het gebied van circulariteit, slim en efficiënt bouwen en vakmanschap hebben zich hiervoor kunnen aanmelden.”

Over welke pleinen, paviljoens en theaters hebben we het dan precies?

“Bekend van de vorige editie van de BouwBeurs zijn het Tegelplein, het Houtpaviljoen en het Glaspaviljoen, waar de Glas Awards zullen worden uitgereikt. Nieuw zijn het Loopbaan Plein en het Paviljoen Natuurinclusief Bouwen. We proberen ook het ZZP Plein op de BouwBeurs te krijgen. Bovendien krijgen start-ups en het thema Veiligheid een eigen plein. In het Cirkel Theater zal het voornamelijk gaan over circulariteit in de bouw, en in het Techforum over digitalisering en prefab bouwen. Er valt op al die plekken ook zoveel te vertellen over innovaties: dakwarmtepompen, groene gevels, slimme bouwplaatsen, circulair slopen, prefab bouwen, en dan al die glas- en houtinnovaties… Op de beursvloer kun je ook diverse routes volgen, zoals de duurzaamheids-, innovatie- en warmtepomproute, en er is ook een studentenroute – het is immers belangrijk om jonge mensen voor de bouw te enthousiasmeren. En dan is er nog het BouwBeurs Café om met elkaar te vieren hoe mooi de bouw is.”

Wat is een belangrijke noviteit op de BouwBeurs?

“Het BouwBeurs netwerkplatform met de BouwBeurs APP is een belangrijke. Dat is een app waarmee we bezoekers en exposanten veel gerichter bij elkaar kunnen brengen, niet alleen tijdens de beurs maar ook vooraf en na de beurs. Zo plan je in de app gemakkelijk een afspraak met elkaar, stel je je eigen programma samen en vind je met de navigeerbare plattegrond alle relevante exposanten. De BouwBeurs is het grootste platform binnen de bouw; dan is het wel belangrijk dat de juiste mensen elkaar kunnen vinden.”

Wanneer is de BouwBeurs voor jou geslaagd?

“Kwantiteit is belangrijk, maar vooral ook de kwaliteit. Het gaat om in contact komen met de juiste mensen. Uiteindelijk telt de waardering. Op het moment dat bezoekers en exposanten de weg hebben weten te vinden naar antwoorden op de vraagstukken waar zij mee zitten – daar zijn wij immers een platform voor – dan is de beurs voor ons geslaagd.”

Voor meer informatie en registreren: www.bouwbeurslive.nl

Gratis de beurs bezoeken? Gebruik code ‘Aannemer’.

BouwBeurs NieuwsCafé
Samen met de BouwBeurs organiseert vakblad Aannemer het BouwBeurs NieuwsCafé. Vijf dagen lang schuiven in het BouwBeurs NieuwsCafé gasten aan om te discussiëren over de transities die plaatsvinden, ontvouwen koplopers hun visie op de bouwsector en vertellen aannemers en bouwers over productinnovaties, bijzondere samenwerkingen en meer. www.aannemervak.nl/nieuwscafe

Dit artikel is gepubliceerd in Aannemer 08-2022.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.