#Bouwsector

Orderportefeuille b&u blijft stijgen

De orderportefeuille in de b&u is in oktober uitgekomen op 10,4 maanden. Een stijging van twee tiende maand. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting in de bouwnijverheid van november 2017 van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Bij de woningbouw is de werkvoorraad met drie tiende maand gestegen naar 10,6 maanden. De orderportefeuille in de utiliteitsbouw is uitgekomen op 10,2 maanden, een stijging van een tiende maand. In de grond-, water- en wegenbouw bleef de werkvoorraad met 6,2 maanden voor de derde maand op rij gelijk. De werkvoorraad voor de wegenbouw is uitgekomen op 5,3 maanden, die van de grond- en waterbouw op 7,0 maanden. Voor de totale bouw ligt de werkvoorraad op 9,3 maanden, een toename van twee tiende maand ten opzichte van september.

Stagnatie

Ruim vier op de tien bouwbedrijven geven aan stagnatie in onderhanden werk te ondervinden. Die werd vooral veroorzaakt door onvoldoende personeel en materiaaltekorten. In de b&u waren tekorten aan personeel en materiaal ook de belangrijkste reden voor stagnatie. Bij de grond-, weg- en waterbouw lag het aan een tekort aan orders.

Verwachtingen

De helft van de bedrijven beoordeelt de huidige orderpositie als normaal, terwijl bijna vier op de tien bedrijven hun orderpositie als groot bestempelen. Bijna vier op de tien bedrijven geven aan extra personeel in dienst te nemen in de komende drie maanden. De rest verwacht dat de personeelsbezetting hetzelfde blijft. Zes op de tien bedrijven gaan de prijzen verhogen in het komende kwartaal.

Aan de conjunctuurmeting verlenen circa 250 hoofdaannemingsbedrijven met meer dan tien personeelsleden hun medewerking.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.