#Bouwsector

Oude en klassieke patronen: weg er mee?

Na jarenlange voorbereiding en overleg werden eind mei dit jaar de contracten getekend voor de aanleg van de afzinktunnel tussen Denemarken en Duitsland over de Fehmarnbelt. De oeververbinding heeft een geplande lengte van 18,2 kilometer en moet in 2024 opengesteld worden.

Een omvangrijk project waar ook de Nederlandse bedrijven Boskalis, Van Oord en BAM bij betrokken zijn. De tunnel verbindt het Deense eiland Lolland met het vaste land van het Duitse Fehmarn. Naast een dubbele spoorlijn wordt in de tunnel een vierbaans autoweg aangelegd. De aanleg vraagt in totaal zo’n 6 miljard euro. Het is één van de grootste bouwprojecten in Europa. Je zou het maar mogen maken.

Mede dankzij de uitgebreide ervaring die opgedaan is in wereldwijde projecten en de niet aflatende innovaties van onze Nederlandse bedrijven, kunnen zij hun kennis en kunde inzetten op grensoverschrijdende en -verleggende projecten. Zoals deze zo graag gewilde oeververbinding tussen Duitsland en Denemarken. Economisch gezien levert deze verbinding voor beide landen – en natuurlijk ook Zweden en Noorwegen – grote voordelen op. Ook voor het particuliere verkeer wordt de gang naar Scandinavië makkelijker. Dat deze bouwbedrijven in staat zijn om dergelijke uitdagingen aan te gaan, heeft er alles mee te maken dat zij niet op hun handen zitten en niet terugvallen op oude en klassieke patronen alleen, maar hun nek uitsteken.

Over oude en klassieke patronen gesproken. Onlangs zei minister Blok tijdens een werkbezoek: ‘…dat bouwers die terugvallen na de crisis in oude, klassieke patronen niet overleven’. Dat is, wat mij betreft, heel kort door de bocht als het over de hele bouw gaat. Natuurlijk heeft hij gelijk als je naar het geheel kijkt. Die opmerking geldt overigens niet alleen voor de bouw, maar voor alle bedrijfstakken. We weten allemaal dat stilstand achteruitgang is en dat zoiets wel eens fout kan aflopen.

Toch geldt er voor een niet onbelangrijk deel van de bouwbedrijven dat ze ‘oude en klassieke patronen’ nodig hebben om bij klanten aan de slag te kunnen. Niet iedereen heeft een tunnel nodig, maar wel een nieuw dak, nieuwe kozijnen, een uitbouw, een nieuwe keuken, een moderne badkamer of een compleet nieuw huis. Is daar dan geen sprake van innovatie en ontwikkeling? Natuurlijk wel. Menig kleiner bouwbedrijf  heeft ook ervaren dat er wel degelijk sprake moet zijn van bijblijven met de ontwikkelingen in de markt en het eigen bedrijf mee moet groeien in een veranderingsproces.

Oude en klassieke patronen, vakmanschap en een groot inlevingsvermogen staan aan de basis van de toekomst van aannemers en vaklieden. Ze hebben niet alleen te maken met het uitvoeren van opdrachten; ook wordt van ze gevraagd om in te spelen op nieuwe prestatienormen en andere maatregelen die wettelijk worden vastgesteld. Zij kunnen dus niet stil blijven zitten en gewoon alles doen zoals ze dat al jaren deden. Ze hebben wel degelijk een nieuwe jas nodig over de ‘oude en klassieke patronen’ om up-to-date in de markt te kunnen opereren. Dus oude en klassieke patronen zijn zeker niet overbodig: ze zorgen eerder voor een stabiele basis. Daarom, niet wel er mee!

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.