#Bouwsector

Ouderen in de bouw ervaren meer klachten

Uit de analyse van de periodiek arbeidsgezondheidskundige onderzoeken (PAGO’s) van de eerste helft van 2016, blijkt dat werknemers vanaf 55 jaar aanzienlijk meer werkgerelateerde klachten hebben dan jongeren. Ouderen hebben vooral last van lichamelijke klachten.

Daarnaast heeft een kwart van het bouwplaatspersoneel last van lawaaidoofheid, de meest voorkomende beroepsziekte in deze groep. Het uitvoerende, technische en administratieve personeel (UTA) heeft met name last van stress. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het Bedrijfstakverslag, uitgegeven door kennis- en adviescentrum Volandis.

Ziekteverzuim

Uit de analyse van Volandis komt naar voren dat UTA-personeel steeds minder invloed heeft op het werktempo. Ook het bouwplaatspersoneel ervaart vaker tijdsdruk, maar voor hen blijft de fysieke inspanning de grootste werkbelasting.

Het ziekteverzuim onder werknemers boven de 55 jaar ligt drie keer hoger dan het verzuim bij jongeren onder de 30 jaar. Bij kleine bedrijven is dit verzuim groter dan bij grote bedrijven. Reden hiervoor is dat kleine bedrijven moeilijker passend werk kunnen aanbieden.

Leefstijl verbetert

Jongeren in de bouw & infrasector roken en drinken meer dan leeftijdsgenoten, maar met het ouder worden daalt dit gebruik onder dat van leeftijdsgenoten. Alleen met de beweeg- en fitnorm wil het nog niet vlotten. Daarop scoren werknemers in de bedrijfstak slechter dan gemiddeld voor de Nederlandse populatie.

Veiligheid

Van het ondervraagde bouwplaatspersoneel zegt 95 procent dat er voldoende technische en organisatorische maatregelen zijn genomen om de veiligheid te waarborgen. Toch geeft 15 procent aan zich regelmatig in onveilige situaties te bevinden. Grond-, weg- en waterbouwers voelen zich onveiliger, terwijl er in de burgerlijke en utiliteitsbouw vaker ongevallen plaatsvinden. Mogelijk wordt de nabijheid van zwaar materieel als onveiliger ervaren dan bijvoorbeeld het werken op hoogte, waarin men zelf meer controle over de situatie (denkt) te hebben.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.