#Bouwsector

‘Partij voor de Dieren beste voor de bouw’

Half augustus lanceerde HEVO een speciale stemwijzer voor de bouw. Inmiddels is de stemwijzer 1.300 keer ingevuld en hieruit blijkt dat de Partij voor de Dieren (27%), SP (22%) en D66 (19%) de voorkeurspartijen zijn voor professionals die zich bezighouden met kantorenhuisvesting. Opvallend is dat in een poll op www.bouwwereld.nl 33% van de respondenten kozen voor de VVD als partij die het het beste met de bouw voorheeft. Op twee staat de PvdA en op drie D66.

Belangrijke rol voor gemeenten

Maar liefst 85% van de professionals vindt dat gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen en leegstand moeten bestrijden, omdat leegstand een bedreiging vormt voor de leefbaarheid van de stad. 79% is het eens met de stelling dat gemeenten verplicht moeten zijn om in gezamenlijkheid met het bedrijfsleven een leegstandsbeleid voor kantoren te definiëren. Ook bij deze stelling zitten alle partijen op dezelfde lijn. Bijna de helft van de professionals (48%) wil niet dat er een overheidsfonds komt om leegstaande kantoren te slopen.

Bestaande bouw versus nieuwbouw

Over de ontwikkeling van nieuwbouw zijn de professionals verdeeld. Een meerderheid (58%) is van mening dat projectontwikkelaars voorafgaand aan een nieuwbouwvergunning moeten aantonen dat huisvesting in bestaande bouw niet mogelijk is. Daarnaast is 53% van de professionals van mening dat een commerciële huurder die bestaande bouw boven nieuwbouw verkiest moet worden beloond. Zij delen hierin het standpunt van de meeste linkse partijen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Duurzaamheid

Het thema duurzaamheid blijkt in tijden van crisis toch heel belangrijk voor professionals in de kantorenmarkt. Maar liefst 61% is van mening dat een verplichte duurzaamheidberekening onderdeel moet uitmaken van de bouwvergunning. Minder uitgesproken zijn de professionals over de stelling dat alle nieuwbouw binnen vijf jaar energieneutraal moet zijn, 50% is het eens met deze stelling.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.