#Bouwsector

‘Pas nú WWZ en loondoorbetaling ziekte aan’

Ondernemers in mkb-bouw en -infra hebben weer medewerkers nodig, maar het grootste deel van hen ziet af van het in dienst nemen van vaste medewerkers. Dit vanwege de risico’s die zij lopen in het kader van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en loondoorbetaling in het tweede ziektejaar.

Dit stelt AFNL-voorzitter Henk Klein Poelhuis op basis van de resultaten van Panteia/EIM-onderzoek in opdracht van de Aannemersfederatie gehouden in de laatste voorjaarsmaand 2016. De op zich goed bedoelde wetten lijken het doel te missen en als grootste rem op het in dienst nemen van vaste medewerkers op de mkb-arbeidsmarkt te fungeren. De Aannemersfederatie doet een klemmend beroep op Tweede Kamer, Kabinet en sociale partners de WWZ- en loondoorbetalingsperikelen bij ziekte nú aan te passen. Wachten tot na de verkiezingen zet een onnodige rem op de arbeidsmarkt en dus op de groei van de economie.

Remmende werking

Doel van de Wet Werk en Zekerheid was bij te dragen aan structurele verbeteringen op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid door versterking van het flexrecht, transitievergoeding vanaf 2 dienstjaren en minder snelle WW opbouw. Een loffelijk streven, schrijft AFNL. Echter, zoals de Aannemersfederatie continue heeft aangegeven, de wet remt het in dienst nemen van vaste medewerkers. En dat blijkt uit het onderzoek; maar liefst 7 van 10 bedrijven (71%) geven aan dat de WWZ remmend werkt op het in vaste dienst nemen van werknemers en 53% geeft aan dat de wet belemmerend werkt bij ontslag.

 

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.