#Bouwsector

Peiling BouwGarant: volop werk maar ook zorgen

Bouwbedrijven hebben voldoende werk maar maken zich wel zorgen over de toekomst. Dat is de belangrijkste conclusie die keurmerk BouwGarant trekt naar aanleiding van een peiling onder 153 deelnemers nu de coronacrisis voortduurt.

Ruim twee-derde van de bouwbedrijven geeft aan dat de meeste projecten zonder strubbelingen doorlopen. Het werk is wel complexer geworden omdat er meer geregeld en afgestemd moet worden. Als er sprake van vertraging is, wordt deze voornamelijk veroorzaakt door zieken en langere levertijden van materialen.

Bij 1 op de 4 deelnemers zijn opdrachten geannuleerd of ingetrokken. Dit zijn voornamelijk verbouw- en onderhoudsopdrachten van de particulier. Over het algemeen leidt dit niet tot grote problemen; de vraag in de markt is onverminderd groot. Ontstane gaten kunnen snel worden opgevuld.

Mondkapjes op de bouwplaats

Een kleine 10% van de deelnemers adviseert haar personeel mondkapjes te dragen op de bouwplaats. Ruim 40% denkt er over na en de helft neemt dit vooralsnog niet in overweging.

Minder positief dan vorig jaar

Vorig jaar vroeg BouwGarant deelnemers hoe hun bedrijf er voor stond in vergelijking met een jaar eerder. Destijds gaf bijna 60% aan een beter jaar te draaien dan het voorgaande jaar. Op dezelfde vraag wordt nu logischerwijs minder positief geantwoord. De meeste bedrijven verwachten groei noch krimp. Ruim een kwart verwacht dit jaar beter af te sluiten dan 2019.

Verwachtingen onzeker

Deelnemers zijn onzeker over de toekomst. Niemand weet hoe de coronacrisis zich ontwikkelt en ook de stikstofproblematiek speelt nog. Een grote meerderheid (80%) verwacht derhalve volgend jaar geen groei (80%). Desalniettemin ervaren de meeste deelnemers nog altijd een grote vraag vanuit de particuliere markt waardoor de orderportefeuille tot volgend jaar zomer over het algemeen goed gevuld is.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.