#Bouwsector

Pilot WBA van start gegaan

Opdrachtgevers die twijfelen of zij een zelfstandige mogen inhuren voor een klus, of dat een arbeidscontract nodig is, kunnen dat sinds kort helder krijgen. Door de online vragenlijst van de pilot WBA in te vullen.

Het gaat om een pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) van het kabinet. Deze is anoniem en rechten ontlenen aan de uitkomst kan nu dus niet. Maar het geeft wel duidelijkheid of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan – en dus of er loonheffing moet worden afgedragen. Een evaluatie later dit jaar moet duidelijk maken of de module als instrument behulpzaam is en waar eventueel verbeteringen nodig zijn.

Verschillende contracten

De commissie Regulering van Werk (commissie Borstlap) en de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WRR) wezen vorig jaar op structurele problemen op de arbeidsmarkt. Zo is vaak niet duidelijk wanneer werk door een zelfstandige gedaan mag worden en wanneer door een werknemer. Een belangrijk onderscheid, omdat de verschillende contracten grote verschillen kennen in de arbeidsrechtelijke bescherming, de rechten op sociale zekerheid en in de fiscale behandeling.

Het kabinet werkt daarom aan een webmodule die meer duidelijkheid geeft of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan en of er loonheffing moet worden afgedragen.

Zes maanden

De module start nu eerst zes maanden als pilot. In de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld.

In de zomer van 2021 wordt geëvalueerd of de webmodule als instrument behulpzaam is en wordt er besloten over de eventuele definitieve inzet ervan. Daarbij is de inzet erop gericht dat de webmodule waar mogelijk zekerheid gaat geven, mits deze naar waarheid is ingevuld. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en naar de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties.

Maatschappelijk gesprek

Het kabinet wil deze periode ook benutten om een breed maatschappelijk gesprek te voeren over de wijze waarop we nu werken, welke klussen wel en niet door een zelfstandige zouden moeten worden gedaan en over mogelijke knelpunten in de regelgeving. Dit gesprek zou vorig jaar plaatsvinden maar is door de coronacrisis stil komen te liggen en wordt vanaf deze maand weer opgepakt.

Na afloop van de pilot webmodule beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart, op z’n vroegst is dat 1 oktober 2021. Uiteraard wordt de markt tijdig over zo’n besluit geïnformeerd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.