#Bouwsector

Prijzen bouwmaterialen in de lift

Na een periode van dalende bouwprijzen lijkt de situatie in de bouw zich te stabiliseren en wordt er bij een aantal productgroepen – met name ruwbouw en isolatie – weer een stijging waargenomen. Bouwformatie heeft dit op basis van de eigen bouwkostendatabase geanalyseerd.

Eerder dit jaar was er nog sprake van een stabilisering van het gemiddelde prijsniveau van bouwdelen ten opzichte van het niveau in 2015. Vooral de prijzen van constructieve bouwdelen, voor onder andere wanden en systeemvloeren, en de prijzen voor isolatieproducten lieten sinds de crisisjaren een voortdurende en vaak sterke prijsdaling zien. Deze tendens sloeg vorig jaar om en resulteerde in een stabilisering van de prijzen. Die stabilisatie lijkt zich inderdaad verder door te zetten, nu ook de recente mutaties van het prijsniveau in de bouwkostendatabase zijn doorgevoerd.

Bouwkosten gestegen

Ondanks het gegeven dat het prijsniveau voor veel bouwdelen met name in de afbouw vergelijkbaar is met het niveau van vorig jaar, zijn de totale bouwkosten voor veruit de meeste projecten toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door de aangescherpte eisen voor Rc-waarden en de EPC, die sinds 1 januari 2015 verplicht zijn gesteld in het Bouwbesluit.

Naast de stijging van de prijzen van bouwmaterialen heeft er dit voorjaar ook een stijging plaatsgevonden van de loonkosten. Een direct gevolg van de nieuwe CAO voor de bouw.

Woningbouw

De prijsstijgingen worden ingegeven door de positieve ontwikkelingen in de woningbouw. De productie is het afgelopen jaar gestegen met 24% (bron: EIB). Toeleveranciers hebben te maken met gevulde orderportefeuilles en durven nu na jaren pas op de plaats te hebben gemaakt, weer prijsstijgingen door te voeren. Vooral leveranciers in de ruwbouw profiteren momenteel van de aantrekkende woningbouw.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de bouwkosten en daarmee de projectkosten stijgen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.