#Bouwsector

Primeur met in Nederland recyclede verf

De eerste pot in Nederland gerecyclede verf is een feit. Hiermee is het, volgens de VVVF, voor het eerst gelukt water gedragen verfrestanten – vooral afkomstig van burgers – te recyclen tot verf die voldoet aan de hoge kwaliteitseisen van een nieuwe verf.

De VVVF – branchevereniging van bedrijven in de verf- en drukinktindustrie – en SITA – specialist op het gebied van duurzaam afvalmanagement – namen het initiatief tot het sluiten van deze kringloop, met een milieuwinst van 72 procent als resultaat. De ingezamelde verfresten worden verwerkt tot grondstof die door verffabrikanten kan worden gebruikt als ingrediënt voor de productie van nieuwe muurverven. Ursa Paint in IJmuiden is de eerste verffabrikant die op deze manier nieuwe muurverf heeft ontwikkeld en in de markt zet.

In Nederland belandt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval. Zo blijft bij elke schilderklus wel verf over: zo’n 20 procent per emmer of pot. Per jaar kan in Nederland zo’n 3,5 miljoen kilo verf gerecycled worden. Dat is een Olympisch zwembad vol met gerecyclede verf. Dit was aanleiding voor de VVVF en SITA om in 2012 het startsein te geven voor een project om de recycling van verfrestanten mogelijk te maken.

Verfrestanten

De verfproducenten van de VVVF begonnen met het hergebruik van muurverf op waterbasis ofwel latex. Dit proces begint bij Nederlandse huishoudens. Burgers leveren verfrestanten aan bij milieudepots van gemeenten. SITA sorteert het afvalmateriaal, waarna zij de verfstromen zuivert, filtert en bruikbare materialen test op kwaliteit. Met laboratoriumtests worden de restanten beoordeeld op bruikbaarheid.

Het resultaat is een kwalitatief goede verfgrondstof, waaraan het Ministerie van Infrastructuur en Milieu kort geleden de productstatus heeft toegekend. Dit betekent dat elke verfproducent in Nederland deze gerecyclede verfgrondstof kan gebruiken voor de productie van nieuwe (muur)verven.

Eerste stap naar meer hergebruik

“Duurzaamheid is een belangrijke prioriteit van de VVVF. Uit een levenscyclusanalyse blijkt dat recycling van verf een milieuwinst van 72 procent oplevert en het hergebruik van verfrestanten de CO2-uitstoot in Nederland met ruim 11.000 ton kan beperken”, zegt Ben Berkel, voorzitter van de VVVF. “We beschouwen de introductie door Ursa Paint als een eerste stap naar nog meer hergebruik in deze sector.”

“Door co-creatie met de VVVF en verfproducent Ursa Paint geven we inhoud aan onze doelstelling om samen met expertpartners een bijdrage te leveren aan het sluiten van de keten. Hiermee investeren we in het inzamelen en verwerken van verfrestanten tot een hoogwaardige grondstof en geven we verf een tweede leven. We hopen dan ook dat veel particulieren en bedrijven hun verfrestanten voor hergebruik aanleveren”, vertelt Wieger Droogh, Algemeen Directeur van SITA.

Ursa Paint brengt als eerste Nederlandse producent de gerecyclede verf op de markt onder de merknaam Evert Koning. ”Als voorloper in duurzame verven zoeken we voortdurend naar grondstoffen die minder belastend zijn voor het milieu. Voor het hergebruiken van verfrestanten beschikken we nu over de juiste technologie om er professionele muurverf van te maken die aan de hoogste eisen voldoet”, aldus Machiel van Westerhoven, technisch directeur van Ursa Paint.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.