#Bouwsector

Private toetsing eerst bij kleine gebouwen

Gemeenten gaan bouwplannen niet langer zelf toetsen, maar besteden dit straks uit aan de markt. Dit zal als eerste gebeuren bij kleine gebouwen zoals woningen, kleine flats en kleine bedrijfspanden. Later volgen ook grote gebouwen.

Private partijen

Deze verandering werd onlangs door minister Blok gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. Blok wil dat private partijen bouwplannen gaan toetsen en toezicht gaan houden tijdens de bouw. De instrumenten daarvoor moet de markt zelf ontwikkelen.

Niet volgens plan

Gemeenten toetsen de bouw nu nog zelf, maar richten zich daarbij voornamelijk op constructieve veiligheid en brandveiligheid. De uiteindelijke bouwkwaliteit en gebouwprestaties worden onvoldoende gecontroleerd en wijken daarom vaak af van het plan. De gemeente blijft wel toetsen aan ruimtelijke ordening en welstand.

Sneller en voordeliger

De nieuwe regels moeten duidelijk maken wie er verantwoordelijk is voor de bouwkwaliteit: de bouwer. Bovendien verwacht Blok dat er sneller en dus voordeliger gebouwd kan worden omdat bedrijven niet langer hoeven te wachten op goedkeuring van de gemeente. De minister verwacht een structurele besparing van 300 miljoen euro.

Positieve ervaring

De gemeente Eindhoven experimenteert al met private partijen die bouwplannen toetsen. De eerste ervaringen zijn positief: de private partijen blijken hogere eisen te stellen dan de gemeente, de kwaliteit van de bouw gaat omhoog en er kan sneller gewerkt worden. Wel zouden volgens wethouder Marco van Dorst ook de landelijke en lokale ruimtelijke regels eenvoudiger moeten worden.

Bron: Binnenlands Bestuur

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.