#Bouwsector

Proef met opslag zonne-energie in batterij

Energiebedrijf Eneco heeft een huis in Rotterdam uitgerust met een batterij in wasmachine-formaat. Het is een proef met opslag van zonne-energie.

Sinds kort hangt aan het huis van Hannah Frederiks en Christiaan Beljaars een jaar lang een bijzonder apparaat. Het is een batterij in wasmachine-formaat, die zonne-energie opslaat. Op deze manier kan het stel ook ’s avonds als het donker is, gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen overdag hebben opgewekt.

Het is één van de eerste concrete projecten met het opslaan van energie in een huis waarin permanent gewoond wordt. Volgens kenners is energie-opslag het ei van Columbus voor de doorbraak van duurzame energie. Immers, een groot nadeel aan elektriciteit is dat er nauwelijks technieken zijn om opgewekte stroom op te slaan en het pas te gebruiken als het nodig is.

Zonnepanelen

Het is een project van Eneco. Het energiebedrijf start de demonstratie, omdat de ontwikkeling van zonne-energie thuis een grote vlucht heeft genomen en klanten ook graag zelf die energie willen opslaan. Enerzijds omdat ze geheel onafhankelijk van het stroomnet willen wonen en leven, en anderzijds omdat overheid de toekomst van de huidige terugleververgoeding aan het net van zelf opgewekte stroom niet garandeert.

‘Learning by doing’

De energietransitie is in volle gang. Het loont nu al om duurzaam energie op te wekken met zon en in de toekomst kan het mogelijk ook lonen om energie ook (zelf) op te slaan. Eneco wil vooral leren van de proef: Hoe werkt het technisch? Hoe gaan de bewoners ermee om? Wat zijn de effecten op gedrag van de bewoners? In hoeverre gaan klanten door een batterij mogelijk ook zelf ook echt energie bewuster het huishouden gaan runnen? Welke diensten kunnen worden ontwikkeld voor opslag? Ook zien ze mogelijkheden voor MKB-ers die hun systemen kunnen blijven gebruiken bij een onverhoedse storing in het net.

Ook Eneco-bedrijfsonderdeel Joulz is bij het project te betrokken. Joulz, in Nederland voorloper op het gebied van gelijkspanning, zal deze proef gebruiken om nader onderzoek te doen naar de exacte voor- en nadelen van batterijopslag op woningniveau. Deze technische oplossing met gelijkspanning levert voordelen op in efficiëntie en slimme aansturingsmogelijkheden.

Batterij

De energieopslag wordt geïnstalleerd door partner InnoSys Delft BV. Het jonge bedrijf heeft veel ervaring met grote batterij-installaties, onder andere voor elektrische auto’s. De batterij die op Heijplaat wordt geplaatst zat eerder in een testauto en heeft een capaciteit van 10 kilowattuur. Dat houdt in dat uit de volle batterij in één etmaal gemiddeld per uur 400 watt uit te halen is, maar ook 3 uur lang 3 kilowatt.

4 reacties op “Proef met opslag zonne-energie in batterij

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.