Expertcase
#Bouwsector

Raab Karcher specialist in prefab bouwen

Al dertig jaar is Raab Karcher een soort spin in het web van prefab bouwen. Niet alleen levert ze prefab bouwelementen; ze ondersteunt aannemers op allerlei manieren om hun prefab bouwproces zo optimaal mogelijk in te richten. Wat dat betreft gaat Raab Karcher graag een duurzaam partnership aan met bouwbedrijven, maar hoe ziet dat er uit?

Hoe ondersteun je aannemers zo optimaal mogelijk?

Prefab bouwen is onmiskenbaar bezig met een opmars in Nederland. De hoge woningnood en te hoge faalkosten in de bouw dwingen de vastgoed- en bouwsector om op een efficiëntere en snellere wijze vastgoed te bouwen. Grote bouwbedrijven annex projectontwikkelaars maken plannen voor de bouw van fabrieken waar complete kant-en-klare prefab woningen in serie gemaakt worden. Een positieve ontwikkeling, maar hoe gaat de regionaal en lokaal opererende aannemer het prefab bouwen oppakken? Zij hebben op meerdere vlakken een steun in de rug nodig. Raab Karcher biedt hen concrete oplossingen. Niet alleen in het leveren en het afstemmen van prefab elementen voor de totale gebouwschil, maar zeker ook in een optimale organisatie van het prefab bouwproces en het in contact brengen met de juiste prefab toeleveranciers.

Specialistisch advies voor aannemers

“We merken dat lokale aannemersbedrijven bepaalde uitdagingen ervaren met prefab bouwen”, zeggen manager operations prefab Richard Kerkdijk en sales manager prefab Michel Kolk bij Raab Karcher. “Bijvoorbeeld: hoe stem ik de prefab elementen voor dak, wand en vloer op elkaar af en welke details zijn daarvoor nodig? En hoe organiseer ik het uitvoeringsproces zo optimaal mogelijk? Daarin kunnen wij ze adviseren, omdat we ervaring hebben met het samenvoegen van prefab bouwdelen voor een complete woning.”

Daarnaast zoeken aannemers naarstig naar partners in het prefab bouwproces; de juiste toeleveranciers voor het juiste project. Wat dat betreft fungeert Raab Karcher als een soort spin in het web. “We hebben in dertig jaar tijd veel contacten opgebouwd in de prefab bouwwereld. Daarom zeggen we tegen de aannemer: leg je vraagstuk bij ons neer en wij zoeken de juiste toeleverancier en fabrikant erbij om jouw project te doen laten slagen”, aldus Kolk.

Juiste prefab partners voor kwaliteitsborging

Voor bouwbedrijven die de eerste stappen zetten met prefab bouwen is het van groot belang om gekwalificeerde partners te vinden voor een goede kwaliteitsborging. Immers: de Wet Kwaliteitsborging wordt volgend jaar ingevoerd. Dat betekent dat de aannemer aantoonbaar maakt hoe hij een gebouw heeft gerealiseerd en of hij aan de vereiste prestaties heeft voldaan. “Wij werken uitsluitend met leveranciers en fabrikanten die gecertificeerd en dus betrouwbaar zijn”, vertelt Kerkdijk. “De aannemer moet er van op aankunnen dat hij met goede kwaliteit producten werkt en zekerheid heeft over de haalbaarheid van de planning, want dat is cruciaal in een prefab bouwproces. Projecten die vertraging oplopen leveren faalkosten op en dat willen we vermijden.”

Digitaal communicatieplatform

Zodra de aannemer de juiste prefab partners heeft gevonden en het project gaat opstarten, biedt Raab Karcher ook procesmatige ondersteuning. Zo helpen we de klant met de inrichting van een digitaal communicatieplatform, genaamd Trimble Connect, waarop hij met zijn projectpartners data en informatie kan uitwisselen en een kwaliteitsdossier bijhoudt in kader van de Wet Kwaliteitsborging. In deze digitale omgeving zijn ook de producthandleidingen, planningen en alle prefab bouwdelen met basistekeningen opgeslagen. “Wij kunnen ervoor zorgen dat die documenten in orde worden gemaakt en toegevoegd worden aan het kwaliteitsdossier. Dit platform is 24 uur per dag bereikbaar. Voordeel voor de aannemer is dat hij niet naar informatie hoeft te zoeken hoe het allemaal in elkaar stak. Dat geeft een stuk zekerheid en stimuleert de effectiviteit van het uitvoeringsproces”, weet Richard Kerkdijk.

“We ontzorgen de aannemer integraal met prefab oplossingen”

En ja natuurlijk: Raab Karcher levert prefab bouwdelen voor de complete gebouwschil; variërend van systeemkappen inclusief dakpannen en aftimmering tot geprefabriceerde vloer -en wandsystemen. Kolk merkt dat steeds meer klanten van Raab Karcher bewuster worden van een totaalconcept. “We zagen en zien dat een klant individuele prefab elementen van ons afneemt, maar in gesprek met klanten proberen we ze te overtuigen van het belang van het totaalcasco”, weet Kolk. “Alle prefab bouwdelen moeten op elkaar zijn afgestemd met de juiste detaillering om een hoge bouwkwaliteit te bereiken. Daar zit onze expertise en daar helpen we aannemers met concrete oplossingen. Wat dat betreft willen we een duurzaam partnership aangaan met aannemers en hem op een integrale manier ontzorgen in zijn uitdagingen met prefab bouwen.”

Dertig jaar prefab bouwspecialist

In dertig jaar heeft Raab Karcher zich ontwikkeld tot een prefab bouwspecialist. In het begin louter als leverancier van prefab bouwproducten en later complete bouwdelen, maar gaandeweg zijn de adviserende en ondersteunende rol steeds belangrijker geworden. “We deden vroeger vooral wat de klant ons vroeg – en dat doen we nog steeds – maar daarnaast anticiperen we actief op veranderingen en ontwikkelingen in de prefab markt. Wij zijn een aanspreekpunt geworden voor de aannemer die met allerlei vraagstukken over prefab bouwen bij ons terecht kan”, besluit Michel Kolk.

Dit artikel is partnercontent van Raab Karcher.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.