#Bouwsector

‘Rapport sluit risico’s PUR niet uit’

Het TNO-rapport over de mogelijke gevaren van gespoten PUR-isolatie geeft geen antwoord op de vraag of er een relatie is tussen de gemelde gezondheidsklachten en PUR. Dat vinden minister Blok en het Meldpunt PUR-slachtoffers.

Onderzoek 17 woningen

Het rapport verscheen eind augustus naar aanleiding van een artikel over de mogelijke gevaren van PUR. TNO deed in opdracht van NUON onderzoek in 17 woningen, maar volgens het Meldpunt PUR-slachtoffers is daarbij niet gekeken naar de lichamelijke klachten en naar de omstandigheden waarin de PUR is gespoten.

Blok: strengere maatregelen

Omdat het rapport een relatie tussen PUR en gezondheidsklachten niet bevestigt maar ook niet uitsluit, heeft minister Blok geëist dat isoleerbedrijven strengere veiligheidsmaatregelen nemen. Daarnaast wil hij betere voorlichting aan bewoners en een landelijk meldpunt voor klachten. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Het Meldpunt PUR-slachtoffers wil daarnaast een nieuw, representatiever onderzoek.

Mogelijk ook risico’s bij glaswol en steenwol

Onafhankelijk van het rapport stuurden acht longartsen en vergiftigingsdeskundigen afgelopen dinsdag een brief aan minister Blok waarin ze waarschuwen voor de gevaren van glaswol, steenwol en PUR-schuim. Dit kan volgens de deskundigen leiden tot huid- en longaandoeningen. De brief is een reactie op het energieakkoord, waarin onder andere is afgesproken dat er 150 miljoen euro vrij komt voor het isoleren van bestaande woningen. Het NCRV-programma Altijd Wat besteedde dinsdagavond aandacht aan de brief.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.