#Bouwsector

Regeerakkoord: goede basis, maar ook kritiek

Volgens Bouwend Nederland biedt het regeerakkoord van het nieuwe kabinet de bouw- en infrasector een goede basis voor de toekomst.

De organisatie is opgetogen dat het nieuwe kabinet de komende drie jaar 2 miljard euro uittrekt voor verbeteringen in de infrastructuur. Daarna wordt het budget structureel met 100 miljoen euro per jaar verhoogd. Ook de Mobiliteitsalliantie ziet het gepresenteerde regeerakkoord als een goede basis om de mobiliteit- en duurzaamheidsuitdagingen in Nederland aan te pakken.

Bouwagenda

Bouwend Nederland is ook blij met de verwijzing naar de Bouwagenda, wat volgens de organisatie een goed handvat biedt om verschillende doelstellingen uit het regeerakkoord in te vullen.

Wel betreurt de brancheorganisatie dat het nieuwe kabinet geen standpunt formuleert over inkomensafhankelijk huurbeleid. Ook is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de aanpassing van de hypotheekregels.

Werkgeverschap

Daarnaast is de werkgeversorganisatie blij dat de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor het MKB op de schop gaat. Ook is het tevreden dat er een vervanger komt voor de Wet DBA, evenals met het feit dat het kabinet 100 miljoen euro structureel beschikbaar stelt voor techniekonderwijs.

AFNL-NOA

Ook AFNL-NOA ziet het nieuwe kabinet als stevig fundament voor mkb-bouw en afbouw. Zo is het blij dat de zeer gewenste MKB Toets op wet- en regelgeving is ingevoerd.

Toch is er ook kritiek. Zo is de aannemersfederatie tegen verhoging van het lage btw-tarief en het verlagen van de zelfstandigenaftrek. Ook plaatsen ze kanttekeningen bij de nieuwe opdrachtgeversverklaringen ter vervanging van de wet DBA en de compensatie voor oudere werknemers bij afschaffen van de doorsneeproblematiek in pensioenen.

Opleidingsbeleid

Ten aanzien van het beroepsonderwijs ziet AFNL-NOA dat enige stimulerende maatregelen worden aangekondigd en dat het mbo wordt afgestemd op de regionale arbeidsmarktperspectieven. Echter vraagt het zich af wat er gebeurt ter stimulering en behoud van kleinschalige opleidingen in ambachtelijke beroepen.

Zwabberende woningmarkt

Ook vindt de aannemersfederatie het beleid rond de woningmarkt ‘zwabberend’. Mensen die net een hypotheek hebben afgesloten, krijgen te maken met inperking van de hypotheekrenteaftrek. Mensen die hun hypotheek hebben afgelost, krijgen een soort boete op aflossing door verlaging van het eigenwoningforfait. AFNL-NOA is van mening dat volgende regeringen hierop stabieler beleid moeten voeren.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.