#Bouwsector

Renovatiemanifest: maak verduurzaming topprioriteit

(Beeld: Shutterstock)

Het is tijd voor een ambitieus nationaal uitvoeringsprogramma om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen. Die oproep doet een coalitie van marktpartijen, belangenbehartigers en NGO’s, aan de politiek en het komende kabinet. Tijdens de lancering in Nieuwspoort werd het renovatiemanifest overhandigd aan Tweede Kamerleden van VVD, CDA en PvdA.

Het renovatiemanifest, dat bestaat uit een 10-puntenplan met zo concreet mogelijke aanbevelingen, is ondertekend door NOA, Energie-Nederland, Milieudefensie, NVM, NVTB, OnderhoudNL, Stroomversnelling, Venin, Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland, De Woonbond en NRP.

In het Klimaatakkoord is afgesproken om tot 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen energieneutraal te maken. Daarvoor moet het tempo per direct omhoog, stelt het manifest. Maak de renovatieopgave daarom topprioriteit van de komende regeerperiode. Dat is goed voor het klimaat, goed voor de economie en goed voor bewoners.

Tien punten

 Samengevat luidt de oproep aan het nieuwe kabinet als volgt:

  • Kom tot een meerjarig, landelijk uitvoeringsprogramma tot 2050 met een stevige regierol van de Rijksoverheid om kennis te bundelen en de regionale en lokale uitvoering te coördineren. Kies voor een grote eerste stap en zet in op energiebesparing door isoleren en rendabele vormen van decentrale opwekking. 
  • Sluit zoveel mogelijk aan bij de Europese Renovation Wave.
  • Creëer draagvlak door helder en transparant te zijn over doelbereik, tussenstappen en behaalde resultaten.
  • Zorg dat gemeenten (samen met woningcorporaties en netwerkbedrijven) faciliteren dat marktpartijen een kant-en-klaar aanbod kunnen doen aan gebouweigenaren per wijk, buurt, blok of  gebouw, zo mogelijk inclusief financiering.
  • Zorg voor een goede dialoog met alle betrokkenen over doelen, aanpak en uitvoering.
  • Voor investeringen die samenhangen met verduurzaming en leiden tot hogere woonlasten dienen aanvullende financiële middelen beschikbaar te zijn.
  • Stimuleer de markt tot opschaling, industrialisatie, innovatie en een efficiënt proces door aanbodversterking.
  • Faciliteer een goede doorstroming op de woningmarkt zodat op natuurlijke momenten zoals een transformatie, verbouwing, onderhoudsbeurt of verhuizing, huizen verduurzaamd kunnen worden.
  • Zorg dat in de door ons bepleite eerste grote stap woonlastenneutraliteit langjarig wordt geborgd door goede monitoring.

Lees hier het renovatiemanifest

Bekijk hier de paneldiscussie die onderdeel was van de lancering

Lees ook:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.