#Bouwsector

Roadmap bouwkeramische industrie: stikstofreductie en circulariteit

Het overhandigen van de Roadmap van Bert Jan Koekoek (rechts) aan Jan van der Meer. (Foto: KNB)

De Nederlandse bouwkeramische industrie heeft de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 opgesteld. Hierin beschrijft zij concrete initiatieven en mogelijkheden, gericht op de energietransitie, stikstofreductie en circulaire economie door fabrikanten van baksteen, keramische dakpannen en gebakken wand en vloertegels. Gelders gedeputeerde Jan van der Meer nam de Technology Roadmap namens GS in ontvangst. Veel bouwkeramische bedrijven zijn in Gelderland gelegen. 

Kennisdeling

De fabrikanten van baksteen, keramische dakpannen en gebakken tegels zien mogelijkheden om bij te dragen aan CO2-reductie, een circulaire economie en ketenoptimalisatie en -industrialisatie binnen de bouw. Voorwaarde voor versnelling hiervan is volgens de bouwkeramische branche samenwerking en kennisdeling met anderen. Vandaar de ondertitel van de Technology Roadmap: ‘Samen bouwen aan een duurzame toekomst’. 

Bert Jan Koekoek, vice-voorzitter van branchevereniging KNB en algemeen directeur van  bouwkeramiekproducent Wienerberger BV, overhandigde een eerste exemplaar van de Roadmap aan gedeputeerde Jan van der Meer.

Vier actielijnen

Het hart van de Technology Roadmap Bouwkeramiek 2030 wordt gevormd door vier actielijnen. Naast verduurzaming van de productie is dat productvernieuwing, versterking van de circulariteit en een duurzaam grondstoffengebruik. Iedere actielijn kent een groot aantal afzonderlijke projecten. De volgorde en het tempo daarvan is mede afhankelijk van betrokkenheid van ketenpartijen zoals kennissinstellingen, netwerkbedrijven en overheden. De UN Sustainable Development Goals bieden inspiratie en richting voor de projecten. 

1 reactie op “Roadmap bouwkeramische industrie: stikstofreductie en circulariteit

 1. Hi!

  Ik kwam toevallig op de website maar ik merkte op dat het niet onderhouden is en beveiligslekken heeft.
  Het zou zonde zijn als de website ineens kapot zou gaan of gehacked worden door gebrek aan onderhoud.
  Zal ik je anders ergens deze week bellen en je vertellen wat er mis mee is ?

  Het kost je niks, het is maar dat ik toevallig hierop eindigde haha.

  Groet,
  Sam

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.