#Bouwsector

Roadshows Wkb met rollenspel

(Foto: Paul Diersen)

Wat is straks na de invoering van de Wkb je rol als aannemer in het bouwproces? En die van de andere betrokken partijen? De Vereniging Bouw- en Woningtoezicht houdt in april een tiental roadshows verspreid over het land, waarbij in een rollenspel het antwoord wordt gezocht op deze vragen.

“Een noodzakelijke oefening voor bevoegd gezag, aanvragers, aannemers, architecten en kwaliteitsborgers”, zo noemt de organisatie het. De roadshows worden gehouden in samenwerking met het Ministerie van BZK en de Vereniging Nederlandse Gemeenten en met ondersteuning van betrokken brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de AFNL. De roadshow duurt één dagdeel van ongeveer 3 uur, waarbij naast leden van de vereniging BWT Nederland ook marktpartijen worden uitgenodigd om zo een “mooie en evenwichtige mix te krijgen van alle partijen in het speelveld van de kwaliteitsborging”.

Van initiatief tot uitvoering

Via onder andere een rollenspel zullen bouwplannen van initiatief tot uitvoering langs de verschillende partijen in het proces gaan, waarbij alle deelnemers worden uitgedaagd hun rol te gaan invullen. Hoe denken zij dat deze er onder het nieuwe stelsel uit komt te zien?

Tijdens het proces worden een aantal ‘verstoringen’ in het rollenspel gebracht, zoals een technische fout, een onverwachtse situatie die tijdens het proces naar boven komt, of een zich niet aan de regels houdende partij in het stelsel. “Het is dan ook de bedoeling om elkaar uit te dagen, en juist daarmee ook veel wellicht nog openstaande vragen beantwoord te krijgen. Het is dan ook erg belangrijk om deze bijna noodzakelijke oefening met elkaar te gaan doen.”, zo schrijft BWT.

Proefprojecten

Ook is het de bedoeling om tijdens de roadshow contacten te gaan leggen die kunnen resulteren in echte proefprojecten. Als deelnemers vanuit de marktpartijen worden ook vooral partijen gevraagd die ook zelf actief zijn in die regio als ontwikkelaar, bouwer, architect of kwaliteitsborger. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

Meer info en aanmelden.

Update – N.b. houdt eventuele veranderingen m.b.t. de datums in de gaten

Marktplaats voor proefprojecten

Een proefproject draaien en opzoek naar een kwaliteitsborger? Vereniging BWT en het Instituut voor Bouwkwaliteit hebben een marktplaats opgezet waar relevante spelers binnen de Wkb (aannemers, kwaliteitsborgers en initiatiefnemers) oproepen kunnen plaatsen en zo elkaar sneller kunnen vinden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.