#Bouwsector

Rotterdam CS en Markthal winnen Bouwprijs

Rotterdam is met Rotterdam Centraal en de Markthal de grote ‘winnaar’ van de Nederlandse Bouwprijs 2015 geworden. Rotterdam Centraal won de Bouwprijs in de categorie ‘Gebouwen’; de kabelnetgevels van de vorig jaar met veel publiciteit in gebruik genomen Markthal sleepte de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen en – systemen in de wacht.

De prijzen werden maandag 9 februari uitgereikt door juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal op het Gala van de Nederlandse Bouw.

Rotterdam CS

De transformatie van Rotterdam CS staat volgens de jury al lange tijd symbool voor optimale kwaliteit. Een enorm contrast met wat het was. Terwijl het zijn functie behield werd het sombere gebouw met ‘enge tunneltjes’ veranderd in een speels, veilig en uiterst aantrekkelijk gebouw. Juryvoorzitter prof. dr. ir. Anke van Hal: “De mooiste entree die een stad zich kan wensen. Met oog voor historie en op alle juryfacetten scorend.” Volgens het juryrapport maken een uiterst complexe opgave en een lean bouwproces het razend interessant.

Kabelnetgevels Markthal

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam. Aan beide kopse kanten van het boogvormige gebouw bevinden zich de grootste kabelnetgevels van Europa. Een zeer intelligent ontworpen systeem en de integratie van constructie en architectuur tonen volgens de jury lef (‘Kathedralenbouwers’). De constructies die Octatube iedere keer weer ontwerpt zijn – zo schrijft de jury – fascinerend. De durf en lef om radicale oplossingen uit te voeren, laten volgens de jury de meeste vooruitgang voor de bouwsector zien. Zeer innovatieve gevel, transparant en rank voor een bijzonder gebouw met minimaal materiaalgebruik. Van Hal tijdens de uitreiking: “Daarbij zet inzender Octatube met deze kabelnetgevels Nederland als kennisland internationaal op de kaart.”

Stadsbrug De Oversteek

In de categorie Civiele Kunstwerken ging de Stadsbrug De Oversteek in Nijmegen er met de prijs vandoor. De aanmoedigingsprijs Talent met Toekomst kent twee winnaars: Marc Koehler en ir. Bas van Loenen. In totaal heeft de jury 128 inzendingen ontvangen. Dit heeft geleid tot elf nominaties. De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën, daarnaast is er een aanmoedigingsprijs voor Talent met Toekomst.
De Nederlandse Bouwprijs wordt sinds 1991 elke twee jaar toegekend.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.