#Bouwsector

‘Rotterdam verwaarloost rijksmonument’

Het voormalige onderkomen van aannemer Van Waning in Rotterdam-Zuid wordt door de gemeente ernstig verwaarloosd. Dat zegt althans de Bond Heemschut in een brief aan B&W.

Volgens de bond, die zich inzet voor het behoud van monumenten, is de gemeente Rotterdam als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud van het rijksmonument uit 1898, maar worden deze verplichtingen niet nagekomen: “Het staat leeg. De ramen op de begane grond en eerste verdieping  zijn dichtgetimmerd. Op de tweede verdieping zijn ruiten ingegooid, waardoor regen en wind vrij spel hebben, met alle gevolgen van dien van mogelijke lekkages”, aldus de boze brief.

‘Zwaar teleurgesteld’

Voormalig eigenaar Jaap van Waning zegt tegen RTV Rijnmond dat hij zwaar is teleurgesteld: “Als ik het pand zo zie heb ik echt spijt dat ik het ooit heb verkocht. Ik krijg er tranen van in mijn ogen.” Het markante gebouw werd ontworpen door architect Jacob Isaäc van Waning als kantoor voor zijn eigen Rotterdamsche Cementsteenfabriek. De gevel van het kantoor fungeerde meteen als etalage voor de producten uit de fabriek. Het is een van de eerste gebouwen in Nederland waar beton werd toegepast.

Foto’s: Jaap van Waning

Bekijk hieronder een item van RTV Rijnmond over het rijksmonument:

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.