#Bouwsector

Samenwerking voor meer circulaire gipsproducten

Gyproc Nederland, New West Gypsum Recycling (NWGR) en inzamel- en recyclebedrijf GP Groot gaan samenwerken om het aanbod van kwalitatief hoogwaardige circulaire gipsproducten voor de binnenafbouw te vergroten.

Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Gips is in dit kader een ideaal materiaal, stelt Maarten Hendriks, managing director van NWGR in Europa. “Gips is honderd procent recyclebaar en oneindig her te gebruiken om nieuw gips met exact dezelfde samenstelling van te maken.”

Gyproc Nederland is bezig het percentage gerecycled gipsmateriaal in de verschillende producten continue te verhogen.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Het hergebruik van gips is volgens Maarten Hendriks van NWGR niet vanzelfsprekend circulair: “Veel afgedankt gips wordt, ook in Nederland, over landbouwgrond uitgestrooid om de kwaliteit van de grond te verbeteren. Hoewel dit nog altijd beter is dan het op de vuilstort te laten belanden, is dat vanuit circulair oogpunt waardevernietiging. Wij streven er naar zo veel mogelijk afgedankt gips te verwerken tot grondstof voor nieuwe bouwmaterialen. Het is daarom belangrijk dat gips afzonderlijk, als monostroom, ingezameld wordt en niet, zoals maar al te vaak het geval is, bij het gemengd afval belandt waardoor hergebruik niet meer mogelijk is.”

Ketensamenwerking

Gyproc Nederland, New West Gypsum Recycling en GP Groot zijn een samenwerking aangegaan om de circulaire keten voor inzameling, verwerking en recycling van gipsplaten tot voor de productie van nieuwe gipsplaten toepasbare grondstoffen uit te breiden. Ronald Balvers, directeur van GP Groot recycling: “Sinds de jaren zeventig worden in de Nederlandse bouw steeds vaker gipsplaten toegepast. Als je uitgaat van een gemiddelde levensduur van 40 jaar dan betekent dat dat er de komende jaren steeds meer gips uit de gebouwen vrijkomt. Gips is, theoretisch gezien, honderd procent recyclebaar. In de praktijk ligt dit percentage echter lager. Bij het ter verwerking aangeboden gipsafval zit te vaak ander bouwafval, daarnaast zijn de gipsplaten zelf voorzien van papier. Door ons bij sloop en bouwafvalinzameling te richten op de mono-inzameling van gips en onze sorteer- en recycleprocessen te optimaliseren streven we naar grotere hoeveelheden hoogwaardig gerecycled gipsafval. Doordat NWGR het gipsafval verwerkt tot circulaire, gerecyclede gipsgrondstof en Gyproc er nieuwe bouwmaterialen van maakt bieden we bouwklanten een oplossing waarbij de cirkel helemaal rond wordt gemaakt.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.