#Bouwsector

Schijnconstructies pas in najaar 2021 beboet

Bedrijven die zelfstandigen werk laten doen waarvoor eigenlijk een dienstverband nodig is, hoeven pas volgend jaar bang te zijn voor sancties. Vanaf oktober 2021 gaat de Belastingdienst pas boetes uitdelen voor schijnconstructies.

De fiscus zou hiermee begin volgend jaar al een start maken. Minister Koolmees heeft echter laten weten dat eerst langer geëxperimenteerd moet worden met een handleiding voor opdrachtgevers. Een webmodule die uitwijst of werk moet worden uitgevoerd door een werknemer of dat een zzp’er het ook kan doen. Opdrachtgevers die deze vragenlijst invullen – de pilot start op 11 januari en duurt zes maanden – zijn niet juridisch gebonden aan de uitkomst ervan.

Evaluatie

Na de proef wordt de module geëvalueerd. De handhaving van schijnconstructies wordt pas na deze evaluatie opgebouwd, op zijn vroegst vanaf 1 oktober. Ook wil Koolmees graag een ‘breed maatschappelijk gesprek’ over eventuele problemen die werkgevers, opdrachtgevers en zelfstandigen tegenkomen. Pas daarna gaat de fiscus handhaven. Voor het gewenste gesprek schuiven waarschijnlijk belangenorganisaties van werkgevers en ondernemers aan. De minister sorteert ook voor op zogenoemde sectorgerichte gesprekken.

Controle

Mogelijk kunnen nog langer geen boetes worden opgelegd. Inspectie SZW en de Belastingdienst controleren overigens wel op schijnconstructies, maar sancties blijven ‘in de meeste gevallen’ (vooralsnog) uit.

1 reactie op “Schijnconstructies pas in najaar 2021 beboet

  1. Tja, schijnconstructies zijn een jaar in en jaar uit probleem. Ik ben benieuwd wat de boetes/maatregelen zullen zijn.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.