#Bouwsector

Schilderwerk aan kop in plannen corporaties

Schilderwerk is de klus die de komende twee jaar het meest uitgevoerd zal worden door corporaties. Het vervangen van de cv-ketel staat bij een minder groot aandeel woningen op de planning maar bekleedt toch de nummer-2 positie. Keukens, tegels en sanitair maken de top-5 klussen door corporaties compleet.

Dit blijkt uit Corporatiesector in Beeld van BouwKennis waarin onder andere de renovatieplannen van corporaties in kaart worden gebracht. De top-5 uit te voeren klussen voor de komende twee jaar verschilt qua samenstelling weinig met de meting van 2013. Ventilatiesystemen waren toen in de top-5 te vinden en het vervangen van tegels juist niet. In 2011 werd buitenschil renovatie dusdanig genoemd dat het na het schilderwerk de klus was die men het meest verwachte uit te voeren. Het vervangen van de buitenschil is in 2015 niet in de top-5 klussen te vinden.

Duurzaamheid

Elke editie worden corporaties ook gevraagd naar de belangrijkste reden achter de renovatieplannen. De achterliggende gedachten zijn divers, van noodzakelijk onderhoud tot het vergroten van woningen. Het verbeteren van de duurzaamheid is echter al twee metingen op rij de meest genoemde reden voor renovaties. Op het gebied van verduurzaming ligt er voor corporaties dan ook al geruime tijd een flinke uitdaging. Hier zijn momenteel ook een aantal zeer concrete doelstellingen aan gekoppeld. Zo is in het Convenant Energiebesparing Huursector afgesproken dat corporatiewoningen in 2021 gemiddeld energielabel B moeten hebben.

Wooncomfort

Het percentage corporaties dat ‘verbeteren van het wooncomfort’ noemt als belangrijkste reden voor renovaties is de afgelopen jaren afgenomen. Deze reden is in de meting van 2015 dan ook niet onder de twee meest genoemde drijfveren voor renovaties te vinden. Dit geldt echter wel voor ‘het verhogen van het rendement’. Deze reden wordt in 2015 door iets meer dan een op de vijf corporaties genoemd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.