#Bouwsector

Sector vernieuwt opleiding gespoten PURschuim

Gezond en veilig werken met PURschuim is cruciaal. Daarom is de opleiding voor certificering van PURschuim verwerkers vernieuwd.

Gespoten PURschuim kan veilig worden toegepast, blijkt uit onderzoeken. Mits verwerkers zich houden aan de voorschriften. Hoogwaardige opleiding van iedereen die met het goedje werkt is dan ook van groot belang. Reden voor de sector om de opleiding voor certificering van PURschuim verwerkers te vernieuwen. Met de nieuwe opleidingseisen voldoet de Nederlandse industrie nu al aan Europese Reach-regelgeving die vanaf augustus 2023 van kracht wordt.

Kennisplatform

Bij de oprichting van het Kennisplatform Gespoten PURschuim in 2013 was professionalisering van sprayers met behulp van opleidingen één van de eerste actiepunten. De afgelopen jaren hebben bedrijven hun medewerkers dan ook consequent opgeleid. Nu presenteert het Kennisplatform de uitkomsten van een traject waarin de industrie en certificeringsinstellingen (ci’s) hebben gewerkt aan vernieuwing van de opleiding. Nodig om in te spelen op innovaties die de sector de afgelopen jaren heeft doorgevoerd.

Vernieuwing

De vernieuwing van de opleiding is drieledig: inhoud, examinering en registratie van geslaagden. Industrie en certificeringsinstellingen hebben bekeken wat iedereen die met PURschuim werkt, moet kunnen en kennen. Dit houdt onder andere in dat zowel sprayers als verkopers in staat moeten zijn om een ruimte te beoordelen op geschiktheid om met PURschuim te isoleren, en te adviseren wat nodig is om de ruimte hiervoor eventueel geschikt te maken. Ook moeten ze risico’s kunnen beoordelen. Voor sprayers komt daar nog bij dat ze veiligheidsmaatregelen moeten kunnen naleven en de uitvoerende handelingen moeten kunnen verrichten.

De eerste opleidingen en examens binnen deze nieuwe structuur hebben inmiddels plaatsgevonden onder auspiciën van één van de twee in de sector actieve ci’s: Insula Certificatie. De andere instelling, SKG-IKOB, leidt binnenkort de eerste werknemers op en examineert op basis van de nieuwe eisen.

Overgangsperiode

Er geldt een overgangsperiode: verwerkers krijgen tot 1 juli 2022 de tijd om hun medewerkers te laten voldoen aan de geactualiseerde opleidingseisen.

A-blad

Om verantwoord gebruik van PURschuim te bevorderen, heeft Volandis begin dit jaar in opdracht van Kennisplatform Gespoten PURschuim een A-blad gepubliceerd. Met daarin richtlijnen voor een veilige en gezonde werkomgeving.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.