#Bouwsector

Snel cao-resultaat in de bouw

Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben een snel onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Bouw & Infra. Het resultaat wordt voorgelegd aan de leden. De cao geldt voor ruim 100.000 medewerkers in de bouw.

Als de leden het resultaat goedkeuren, heeft de nieuwe cao een looptijd van 1 februari 2017 tot en met 31 maart 2018. Per 1 juli 2017 is een loonsverhoging afgesproken van 1%. Per 1 januari 2018 komt daar nog 0,75% bij.

Een andere afspraak is dat de invloed van de werkgever op de precieze besteding van het persoonlijke budget voor duurzame inzetbaarheid toeneemt. De ketenbepaling voor seizoensarbeid gaat van 6 naar 3 maanden. Deze aanpassing geldt alleen voor functies die nog door de cao-partijen bepaald worden. De BBL-salarissen worden verlaagd voor de driejarige BBL. De vergoeding aanvullende ziektekostenverzekering gaat in twee stappen van 12,50 naar 17,50 euro. Bouwend Nederland heeft de afspraken hier puntsgewijs staan.

Verder toekomstbestendig maken

Werkgevers en werknemers zijn het erover eens dat de cao Bouw & Infra nog verder toekomstbestendig gemaakt moet worden, maar dat is geen klus die in enkele weken geklaard kan worden, schrijven zij. Daarnaast zijn de partijen nog bezig met de uitwerking van belangrijke onderwerpen uit de vorige cao. Specifiek genoemd, hier ook door bijvoorbeeld de FNV, wordt de Bouwplaats-ID die al meerdere malen is aangekondigd maar nog niet is gerealiseerd.

Er is gekozen voor een kort traject met een loonafspraak en zo weinig mogelijk andere punten. Dit geeft de ruimte om in het tweede kwartaal 2017 te starten met onderhandelingen over bovengenoemde onderwerpen om zo een nieuwe cao Bouw & Infra te realiseren met mogelijkheid voor branche-specifieke afspraken. Voor de hele onderhandelingstekst klik hier.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.