#Bouwsector

Snoerloos en emissievrij afwerken betonvloer op accu

Voor de diverse afwerkingen van betonvloeren schakelen fabrikanten ook steeds meer over op emissievrije machines op accu. Deze zijn handiger, lichter en milieuvriendelijker in gebruik dan de traditionele benzine-aangedreven en gesnoerde machines. Eén van de koplopers is Lievers Holland die volgend jaar een troffelmachine en een geïntegreerde trilbalk / afwerkspaan (DuoScreed) op batterij op de markt brengen.

In het eerste kwartaal van het volgend jaar zal de fabrikant uit Mijdrecht de ergonomisch aangepaste troffelmachine met een 72V accu aangedreven Honda eGX motor introduceren.

Volgens directeur Cees de Wit van Lievers Holland is het bedieningsmechanisme en aansturingselektronica speciaal ontwikkeld voor het 720 Wh accupack. Op de meest recente beurs voor bouwmachines Bauma in München werd de schuur -en afwerkmachine voor het eerst aan de bezoekers gedemonstreerd.

“Bezoekers mochten de troffelmachine ook uitproberen en dat leverde ongekend veel positieve reacties op”, zegt De Wit met gepaste trots. “De ervaring is dat de machine heel licht hanteerbaar is, maar wel vast in de hand ligt. Samen met Honda hebben we de tijd genomen om de machine goed uit te balanceren met het zwaartepunt precies in het midden voor een optimale afwerking en een veilige bediening.”

Lichter en wendbaarder

Benzine-aandrijvingen of elektromotor met snoer leveren in de praktijk problemen op. Met snoer werken is volgens De Wit uitermate onhandig en de luidruchtige en stinkende benzinemotoren geven milieuoverlast bij het afwerken van interieurvloeren.

Twee belangrijke uitdagingen bij het ontwerp van de accuhoudende machines waren dat ze qua vermogen en capaciteit minimaal hetzelfde presteren als hun voorgangers en dat de accu’s minder lomp werden uitgevoerd, zodat de machines licht en wendbaar zijn. In beide doelstellingen zijn Lievers Holland en Honda volgens directeur De Wit geslaagd. “Wat de DuoScreed aangaat, overtreft de trilbalk op batterij zelfs het vermogen van het benzine-aangedreven exemplaar. De accu-aangedreven vlindermachine kan gemiddeld een uur vol-continu draaien op een accu; daarom moet je altijd een tweede accupack bij de hand houden die je in de tussentijd kunt opladen.”

Trillen en afspanen geïntegreerd

De DuoScreed met 36V accumotor wordt in het tweede kwartaal van 2023 op de markt gebracht. Dit is een bijzondere machine omdat het verdichten en het afwerken in één machine wordt gecombineerd. Voor het afwerken kan deze multifunctionele machine zowel als trilbalk als (drijvende) afwerkspaan worden gebruikt. De profielen zijn beschikbaar in verschillende formaten en zijn eenvoudig uitwisselbaar.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.