#Bouwsector

Software niet op tijd klaar; uitstel BENG bepleit

Lente-akkoord ZEN en BNA pleiten per brief bij minister Knops voor uitstel van de invoering van de BENG-regels naar 1 januari 2021. Reden: de software is niet klaar.

De bouwpraktijk heeft minimaal een half jaar nodig tussen het beschikbaar komen van de software (gebaseerd op NTA 8800, de rekenmethode waarmee de BENG-indicatoren worden bepaald) en de invoering van de BENG-regels, stellen de vier in het Lente-akkoord ZEN verenigde brancheorganisaties Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB-Bouw. “Volgens de laatste informatie zijn deze softwarepakketten echter niet voor 1 januari 2020 gereed. Mededelingen van softwareontwikkelaars hierover variëren van eind januari/medio februari voor de bèta-versie van de software, tot begin april voor de definitief vrij te geven software”, zo is te lezen in de brief.

Herhaling

De geschiedenis herhaalt zich hier, want de regels zijn om dezelfde reden al eerder opgeschoven van 1 januari 2020 naar 1 juli 2020, de huidige invoeringsdatum. Minister Ollongren was het destijds eens met het argument dat de software een half jaar voor de invoering van BENG klaar moet zijn. “Deze argumenten gelden ook nu nog”, aldus het Lente-akkoord in de brief naar de minister. De brief is ook ondertekend door BNA, de branchevereniging voor architecten.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.