#Bouwsector

STABU en KOMO bundelen krachten

Stichting STABU en Stichting KOMO bundelen hun krachten met het oog op de stelselwijziging in het kader van de Wet Kwaliteitsborging voor de bouw (Wkb). De BRL-en van KOMO worden zo snel mogelijk gelinkt aan de STABU-specificatiesystematiek Bouwbreed.

Nu minister Blok de Wkb naar de Tweede Kamer heeft gestuurd en het wetsontwerp naar verwachting wordt aangenomen, is een overgang naar particuliere in plaats van publieke kwaliteitsborging aanstaande. KOMO en STABU verwachten daarbij een toonaangevende rol te spelen door bestekvoorbereiders, architecten, bouwers en particuliere kwaliteitsborgers te faciliteren met een specificatiesystematiek en kwaliteitsborgingsinstrumentarium dat op brede marktacceptatie kan rekenen.

Stuurgroep

Om de samenwerking tussen STABU en KOMO en de dienstverlening aan de markt in het nieuwe stelsel nader te concretiseren, is inmiddels een stuurgroep gestart. Deze stuurgroep zorgt ook voor een zorgvuldige afstemming met markt en gebruikers. Naast KOMO en STABU nemen daarin deel Bouwend Nederland, de vereniging Bond Nederlandse Bestekdeskundigen (BNB), de vereniging Fabrikanten Bestek Service (FBS) en NEN. Hiermee is een marktbrede coalitie ontstaan, met als missie ontzorging van bouwpartijen en de borging van bouwkwaliteit.

Fasering

KOMO en STABU hebben hun gecombineerde kracht nader vorm en inhoud gegeven middels een intentieverklaring. De samenwerking wordt in een aantal fase ten uitvoer gebracht: op korte termijn wordt de KOMO catalogus door middel van het zogeheten ‘referentiebestek’ gekoppeld aan Bouwbreed. In een tweede fase wordt er intelligentie aan toegevoegd. Dit is een softwarematige aanpassing, die vooral bij de softwarehuizen moet worden uitgevoerd.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.