#Bouwsector

Start bouw testhal toekomstbestendig bouwen

Kennis- en innovatiecentrum BuildinG start met de bouw van een testhal. Groningen krijgt hiermee een geavanceerde proeftuin waar nieuwe ideeën voor aardbevings- en levensloopbestendig en energiezuinig bouwen zich kunnen ontwikkelen.

BuildinG wordt ontwikkeld naast EnTrance, het energietransitiecentrum op de Zernike Campus in Groningen. BuildinG staat voor ‘Build in Groningen’. Dit innovatieplatform is opgericht door Economic Board Groningen, de Hanzehogeschool, Bouwend Nederland en TNO. Samen stimuleren ze de groei van aardbevingsbestendig, levensloopbestendig en energiezuinig bouwen. De Groningse testhal is een belangrijke faciliteit waar ondernemers, onderzoekers en studenten samen komen om hun concepten te delen en te testen.

Triltafel

TNO plaatst na de zomer een ’triltafel’ in de testhal van BuildinG. De tafel van 2 bij 3 meter kan aardbevingsimpulsen opwekken. Veel testwerk kan daardoor in Groningen blijven, en hoeft niet naar het buitenland. “De triltafel is een impuls voor de bouwwereld en voor het kennisniveau van aardbevingsbestendig bouwen”, aldus Joram Nauta van TNO. “Daarnaast is het is een laagdrempelige service voor het midden- en kleinbedrijf; uitvinders kunnen nu hun zelfontwikkelde producten uitproberen en op de markt brengen.”

TNO gaat ook aan de slag met monitoring van toegepaste bouwtechnieken in het gebied, om zo bij te dragen aan een open kennisontwikkeling rond bouwinnovatie voor Groningen en Nederland.

Bron: TNO

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.