#Bouwsector

Start Innovatieprogramma Duurzame betonketen

Het Innovatieprogramma van het Betonakkoord gaat 26 maart van start. Marktpartijen uit de betonketen gaan samen met opdrachtgevers werken aan innovaties die binnen één tot vijf jaar breed toepasbaar zijn. Speerpunten zijn Duurzaam beton en Duurzaam Ontwerpen en Bouwen met beton. Met deze innovaties zijn hoge ambities op het gebied van CO2-reductie en circulariteit binnen de gehele betonketen te behalen.

Een groep vertegenwoordigers uit de beton- en bouwsector en opdrachtgevers heeft de afgelopen 2,5 jaar alles zó voorbereid dat de resultaten nu opgeschaald kunnen worden. De opgestelde routekaarten laten zien dat het mogelijk is om in 2030 tenminste 50-60 procent CO2 ten opzichte van 1990 te reduceren en 100 procent van al het circulair gesloopte beton (ongeveer 20 procent van het totaal benodigd beton) terug te brengen in nieuwbouw. Maar dat lukt alleen als de betonketen samen met de opdrachtgevers innovaties versneld gaat implementeren. Het door het Betonakkoord opgestelde innovatieprogramma voorziet hierin.

Het Betonakkoord kiest, in lijn met het EU Circular Economy Package (2020), voor een zogenaamde Koplopersaanpak. Koplopers zijn die ketenpartners die met bewezen innovaties aan strengere milieueisen kunnen voldoen dan ‘het peloton’. Zij geven aan wat ‘het peloton’ over een paar jaar ook moet kunnen toepassen.

Innovatieprogramma

Sommige innovaties zijn nu al toepasbaar, maar worden nog niet op grote schaal gebruikt. Deze gaan het Betonhuis en de Betonvereniging de komende periode breed onder de aandacht brengen. Daarnaast zijn er zo’n achttien innovaties geïdentificeerd die binnen één tot vijf jaar toegepast en gevalideerd kunnen worden.

Het innovatieprogramma roept partijen in de beton- en bouwsector op om deze achttien kansrijke innovaties in de praktijk beproeven en valideren. De bij het Betonakkoord betrokken opdrachtgevers hebben toegezegd de benodigde innovaties te financieren samen met de markt. Hiervoor is in principe acht miljoen beschikbaar gesteld. Marktpartijen gaan dit aanvullen met een vergelijkbare bijdrage.

Duurzaam en circulair beton

Het innovatieprogramma richt zich op twee thema’s: Duurzaam beton en Duurzaam ontwerpen en bouwen met beton. Bij Duurzaam beton gaat het om het gericht verbeteren van de milieuprestatie en de levensduurverlenging van beton, bijvoorbeeld om het gebruikmaken van CO2-arme bindmiddelen, het toepassen van versnellers en het gebruik van CO2-arme wapening. Bij Duurzaam ontwerpen en bouwen gaat het onder meer om slim, adaptief en modulair ontwerpen en circulair bouwen. Daarbij kun je denken aan topologisch ontwerpen, 3D printen, ontwerpen op hergebruik elementen en slimmere bouwplanning.

Marktpartijen kunnen vóór 1 mei hun innovatievoorstellen hier indienen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.