#Bouwsector

‘Startersleningen, ruimer lenen en meer bouwen’

Het kabinet moet doorstroming stimuleren op de woningmarkt. Dat kan slim, snel en relatief goedkoop met startersleningen, zo betoogde voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland op BNR Nieuwsradio. “Deze leningen vergen een relatief kleine investering vanuit de Rijksbegroting – 50 miljoen van circa 250 miljard – dus dat kan het probleem niet zijn.”

“De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn bijvoorbeeld in Amsterdam nu al 11 jaar, en we zien die lijsten verder oplopen. Er is een tekort aan betaalbare woningen. Daarvoor zijn grofweg twee oplossingen. Ten eerste méér bouwen. Voor de crisis bouwden corporaties nog 25.000 woningen per jaar, nu zijn dat er 7000. De tweede oplossing is het verbeteren van de doorstroom op de woningmarkt, via startersleningen, schenkingsvrijstelling en ruimere leennormen.”

Tussen wal en schip

Verhagen: “Ongeveer 700.000 huishoudens wonen nu in een te goedkope sociale huurwoning. Een deel daarvan wil wel doorstromen, maar ze vallen tussen wal en schip: ze kunnen niet kopen omdat het de hypotheekregels bijzonder streng gemaakt zijn. Het Kabinet heeft daar bovenop de Nibud-regels klakkeloos overgenomen. Ook is het potje voor startersleningen leeg. Startersleningen opnieuw invoeren zou een goede oplossing zijn. We weten gelukkig al dat er een verruiming aankomt van de schenkingsvrijstelling.”

Het is en blijft dringend om te werken aan betaalbaarheid van koopwoningen, voor mensen met een middeninkomen. Dan komt er doorstroming op de hele woningmarkt. Daar zit de sleutel, ook voor de lange, groeiende huur-wachtlijsten, aldus Bouwend Nederland.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.