#Bouwsector

Steenhuis Beton bestaat 100 jaar

Steenhuis Beton in Uithuizermeeden bestaat deze maand 100 jaar. Begonnen in juni 1913 als bescheiden betonfabriekje, tegenwoordig leverancier van betonnen trappen aan aannemers overal in het land.

Het Noord-Groningse bedrijf leverde onder meer trappen voor prestigieuze gebouwen zoals het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag, het VU Medisch Centrum Amsterdam, het UMC Utrecht, de gemeentehuizen van Apeldoorn, Gouda en Groningen en het Gouvernement in Maastricht.

Vrijdag 14 juni vierden de eigenaren samen met iedereen die in de fabriek werkt of heeft gewerkt een groot jubileumfeest. In de bedrijfshal en op het buitenterrein aan de Kaapweg stonden allerlei festiviteiten op het programma. Zo werd onder andere een boek gepresenteerd over de geschiedenis van Steenhuis Beton.

Geschiedenis

Steenhuis Beton is in 1913 aan het Boterdiep in Uithuizen begonnen als filiaal van betonfabriek Kool en Wildeboer in Hoogkerk. Bedrijfsleider werd Evert Steenhuis, de grootvader van de huidige eigenaren Jan en Evan Steenhuis. Het was een eenvoudige fabriek, waar betonnen afrasteringspaaltjes, drinkbakken voor het vee en rioolbuizen werden gemaakt. Al snel kreeg het bedrijf ook grotere opdrachten, zoals het leveren van het betonwerk voor het Veilinggebouw in Uithuizen. Ook het beton voor het beroemde Gemeentehuis van architect Berlage in Usquert kwam uit Uithuizen. “Opa Evert had een kar met twee paarden, Max en Tommy, en daarmee werden al die zware betonwerken naar de afnemers in Noord Groningen gebracht”, vertelt directeur Jan Steenhuis. “Het was toen nog een klein bedrijf met zes of zeven werknemers. Onvoorstelbaar als je ziet hoe het hier nu gaat.”

Wederopbouw

De wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog zorgde voor een enorme bouwhausse. In de stad Groningen, maar ook in plaatsen als Hoogezand en Hoogeveen werden grote uitbreidingswijken gebouwd. Galerijflats werden de norm en de fabriek in Uithuizen leverde duizenden trappen en balkons. Dat gebeurde onder leiding van Jan Steenhuis sr., die zijn vader als directeur was opgevolgd.

Modernste technieken

In 1980 verhuisde Steenhuis Beton – uit zijn jasje gegroeid – van Uithuizen naar Uithuizermeeden. “Daar hebben mijn broer Jan en ik, de derde generatie dus, het roer overgenomen”, aldus Evan Steenhuis. “We zijn nu een fabriek die volledig gespecialiseerd is in betonnen trappen. Een fabriek die gebruik maakt van de modernste technieken. Dankzij de specialisatie in bijzondere trappen kunnen we ook in deze wat sombere economische tijden blijven produceren.”

2 reacties op “Steenhuis Beton bestaat 100 jaar

  1. @ schuring op 23 juni 2013, om 21:05

    Wat een onzin zeg! De fabriek lag tijdens oorlogsjaren nagenoeg stil. Steenhuis Beton heeft na deze periode een belangrijke rol gespeeld in de wederopbouw.
    Ken het verleden.

  2. Vergeet niet de bunkerbouw door de familie voor de Duitsers op Schier in de oorlogsjaren. Googel maar even redactie.Ken het verleden.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.