#Bouwsector

Blog: Steenrijk versus kansrijk

Enige tijd geleden was ik bij het Archeon in Alphen aan de Rijn. Daar zijn diverse tijdperken nagebootst, waaronder de middeleeuwen. Leerzaam, ook om te ontdekken waar sommige van onze spreekwoorden en begrippen vandaan komen. Eerder vond ik de uitdrukking ‘steenrijk’ er één waar ik nooit over had nagedacht. Tot aan mijn bezoek aan het Archeon, waar de huizen van hout zijn en de vloeren doorgaans bedekt met stro, tenzij… je een rijke boer was. Dan kon je je een stenen vloer veroorloven en dan was je dus ‘steenrijk’. De geschiedenis – van de bouw – lijkt zich te herhalen.

Woningbouw

Om nu weer in aanmerking te komen voor het verkrijgen van een koopwoning blijkt dat je opnieuw ‘steenrijk’ moet zijn. Grondstoffen worden elke dag een beetje duurder, net als arbeiders, als ze al te vinden zijn. En hoewel er steeds meer innovatie en prefab te vinden is op de bouw, blijkt dat doorlooptijden steeds lastiger in te schatten zijn. Dat hangt vooral samen met enerzijds bestemmingsplannen die niet eenvoudig en snel aan te passen zijn, maar anderzijds ook met politieke besluiten die uitblijven of onduidelijk zijn, zoals stikstofmaatregelen en PFAS. Door de (maatregelen vanwege de) pandemie en de stijgende grondstoffenprijzen, is de verwachting dat alles langer gaat duren en meer gaat kosten. Je zou in deze tijd onder de huidige omstandigheden maar starter op de woningmarkt zijn. 

Uitdaging

Ja, dat brengt ook een mooie uitdaging met zich mee. Want hoe zit het nu op de arbeidsmarkt? Waar liggen voor jongeren en zij-instromers nu mooie kansen? Vooral in de bouwsector, waar een grote behoefte is aan arbeidskrachten die willen bouwen. Bouwen aan woningen, scholen, ziekenhuizen, theaters, musea, kantoren. Maar ook bouwen aan een kansrijke toekomst en intussen leren hoe je bouwt. Alle kneepjes van het vak leren kennen en straks in staat zijn zelf je eigen woning te bouwen. Of dat nu een Tiny House wordt of een luxe villa met zwembad. De droom van een eigen woning zou wel eens een stuk dichterbij kunnen komen wanneer je kennis vergaart en een bouwer wordt die in staat is zichzelf Steenrijk te bouwen. Zou het niet mooi zijn als we de jeugd hier bewust van kunnen maken?

Bewust Bouwen doen we samen!

Anneke Witte is directeur bij Bewuste Bouwers, aanjager van een beter imago voor de bouw. Dat begint bij de bouwplaats. Bij het bouwhek houdt de wereld niet op, maar begint hij juist. Lees alle blogs van Anneke Witte.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.