Stef Blok heeft groot gelijk
Minister Blok vindt dat woningcorporaties zich alleen nog maar moeten bezighouden met het huisvesten van mensen met een laag inkomen. Alle andere commerciële activiteiten moeten afgestoten worden. Voor de verandering ben ik het helemaal eens met de minister.
Ooit zijn corporaties opgericht om betaalbare huurwoningen te bouwen en onderhouden. Door steeds verder af te dwalen van hun kerntaken kwamen daar voormalige stoomboten, exorbitante salarissen voor bestuurders en ondoorgrondelijke derivatenhandel bij. Een slechte zaak. Ook geloof ik er niets van dat teruggaan naar de kerntaak automatisch betekent dat werkgelegenheid in het geding is. Er is namelijk een enorme vraag naar betaalbare huurwoningen. Starters, studenten, maar ook jongelui die niet studeren, maar op zichzelf willen wonen, alleenstaande dertigers en veertigers die door een gestrande relatie nieuw onderdak nodig hebben; de rij woningzoekenden is lang.
Tegelijkertijd is er de enorme leegstand van kantoren, kerken en andere in onbruik geraakte gebouwen. Laten corporaties slimme samenwerkingsverbanden smeden met gebouweigenaren, creatieve architecten, inventieve toeleveranciers en aannemers die hun vak verstaan. Ontwikkel in gezamenlijkheid betaalbare plannen die voor elke deelnemer een marge oplevert die motiveert om te participeren en reken zo af met het probleem van leegstand. Dat is in mijn optiek een veel vruchtbaarder houding dan luidkeels een klaagzang aanheffen.
Ik ben het met Peter eens maar dan moet de regering eerst eens de ordinaire belastingheffingen via de achterdeur achterwegen laten. De regering is in mijn ogen alleen maar bezig met meer belasting innen waardoor het bedrijfsleven geen draagkracht meer heeft om zelfstandig initiatieven te ontplooien en uit te voeren. En de consument ziet steeds meer door belastingverzwaring (lees bezuinigingen overheid) van haar vrij besteedbaar inkomen verdwijnen in de bodemloze put van de overheid. Waardoor de lust wordt ontnomen verplichtingen aan te gaan.
In mijn beleving moet de overheid beginnen om naar zichzelf te kijken en de nodige maatregen nemen:
– Inkrimpen ambtenarenbestand, verlost raken van onzinnige plannen.
– Fraudebestrijding ondubbelzinnig aanpakken en oplossen.
– Slechte corporaties scheiden van de gezonde corporaties, deze elimineren.
– Onzinnige regelgeving loslaten.
De overheid moet indien door bedrijfsleven wenselijk geacht ( de overheid is een onbetrouwbare parten om echt iets van te mogen verwachten, vandaar indien wenselijk. Geen parten is beter dan een onbetrouwbare partner) nieuwe initiatieven nemen:
– Samen met de bouwkolom een taakstellende bouwopgave maken, herbestemming van gebouwen, renovatie, verbetering en nieuwbouw.
– Nieuw huren/kopen mogelijkheden ontwikkelen.
– Uitvoeren van herbestemmingsplannen en revitaliseren van de omgeving.
– Grondprijzen aanpassen aan de huidige marksituatie.
– Onzinnige bemoeizucht en leges schrappen
Ik ben benieuw maar de ontwikkeling, één ding staat vast bij ongewijzigd overheidsbeleid en uitblijven van nieuwe ontwikkelingen gaat de grootschalige kapitaalsvernietiging in kennis, ervaring en fysieke productie volledig naar de knoppen. Dat is niet alleen een schande maar ook een grote schade die een ieder treft.