#Bouwsector

‘Stel verplichte CE-markering brandwerende buitenkozijnen uit’

De invoeringsdatum voor de verplichte CE-markering van brandwerende buitenkozijnen is nog steeds 1 november 2019. De Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) verzoekt dringend om uitstel en duidelijkheid. Dit meldt Centrum Hout aan vakblad Houtwereld.

De NBvT pleit, samen met andere partijen in de Nederlandse schaduwcommissie, bij het ministerie van Binnenlandse Zaken om opschorting van de ingangsdatum. Ook moet er helderheid komen over het toepassingsgebied van de (NEN-)EN normen 14351-1 (gevelelementen) in combinatie met de 16034 (brandwerende ramen, deuren, kozijnen).

CE-markering

Brandwerende deuren en ramen mogen vanaf 1 november 2019 alleen nog in de gevel worden toegepast als ze zijn voorzien van een CE-markering. Het wel of niet hebben van een CE-markering is niet vrijblijvend. Het is een economisch delict om producten zonder CE te gebruiken voor categorieën waar die markering verplicht is gesteld. Maar erger dan dat is de aansprakelijkheid die hier uit kan voortvloeien. Zeker bij brandwerende ramen en deuren kan het dan een groot probleem zijn dat er producten zijn gebruikt zonder de verplichte CE-markering. Dat is een verantwoordelijkheid voor zowel (gevel)bouwers als ontwerpers en gebouweigenaren.

Bouwwebinar

De consequenties van de invoering van de CE-verplichting voor brandwerende ramen en deuren in de gevel, komen donderdag 12 september uitgebreid aan de orde in een webinar, dat georganiseerd wordt door Reynaers aluminium in samenwerking met Eisma Bouwmedia. Tijdens de live-uitzending is er volop gelegenheid om vragen te stellen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.