#Bouwsector

Sterke groei vacatures in de bouwsector

Het aantal vacatures in de bouwsector groeit sterk, concludeert metabanenzoekmachine Joblift na onderzoek. De toename in het afgelopen jaar is 47% ten opzichte van het jaar ervoor. De komende drie jaar worden 87.000 vacatures verwacht.

Ondanks de toename werden vacatures dit jaar sneller gevuld dan vorig jaar. De gemiddelde vacature stond 29 dagen open, tegen 38 dagen in de 12 maanden daarvoor.

Groei van ruim 6000 vacatures

De afgelopen 12 maanden werden in de Nederlandse bouwsector 20.752 vacatures uitgeschreven. Dit is een toename van maar liefst 47% ten opzichte van de 14.094 vacatures die het jaar daarvoor werden uitgeschreven. Het aanbod aan vacatures in de bouwsector groeide hiermee bijna twee keer zo snel als de 26% van de Nederlandse vacaturemarkt als geheel.

Met 21% werden de meeste vacatures het afgelopen jaar in Zuid-Holland uitgeschreven, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met beide 17%. De grootste toename aan vacatures kende Overijssel, waar het aanbod met 78% steeg ten opzichte van vorig jaar.

Tot 2020

In maart van dit jaar gaf voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen aan dat er de komende vijf jaar 40.000 nieuwe krachten in de bouw nodig zijn. Volgens berekeningen van Joblift zouden dit er wel eens een stuk meer kunnen worden. Op basis van de gemiddelde maandelijkse toename in het vacatureaanbod van de afgelopen drie jaar berekende Joblift middels een regressie dat er tot oktober 2020 maar liefst 87.346 nieuwe vacatures kunnen worden uitgeschreven in de bouwsector.

Vacatures in de bouwsector 9 dagen minder lang open

De snelle toename in het vacatureaanbod zorgt ervoor dat vacatures in de bouw langer openstaan dan de gemiddelde 25 dagen van alle vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de 29 dagen die vacatures in de bouwsector het afgelopen jaar gemiddeld openstonden, was dit echter opvallend minder lang dan de 38 dagen van het jaar daarvoor. De meest gezochte krachten waren het afgelopen jaar werkvoorbereiders (2.646 vacatures), gevolgd door timmermannen (1.306 vacatures) en projectmanagers in de civiele techniek (1.246 vacatures).

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.