#Bouwsector

Meer CO2-arme betonsoorten op de markt

CO2 arm betonmengsel gestort in de kist bij Voorbij Prefab. (Foto Voorbij Prefab)

De ene na de andere CO2-arme betonsoort wordt op de markt geïntroduceerd. De betonindustrie zet vol in op reductie om in 2030 aan de doelstelling van de EU te voldoen: 55% minder uitstoot in de totale industrie. Aannemer zet enkele producten op een rijtje, zonder de illusie volledig te zijn.

Er zitten verschillen in de bereikte CO2-reductie, maar dat hangt van de toepassing en verwerking af. Voor een prefab betoncasco gelden immers andere eisen voor de productie en kwaliteit van het beton dan voor een in het werk gestorte vloer in een woning.

Verschillende CO2-reducties

Voorbij Prefab werkt met twee betonmengsels voor een snelle en wat langzamere ontkistingstijd: de één bespaart 25% CO2 en de ander zelfs 44% ten opzichte van de traditionele betonmengsels. In beide betonmengsels is het aandeel CO2-vervuilende cement grotendeels vervangen door alkalisch gereactiveerde hoogovenslakken. Voorbij Prefab produceert elementen voor betoncasco’s alleen nog maar met dit CO2-arme beton.

Weber Beamix heeft via de bouwmaterialenhandel de droge mortel Beton 75 eco op de markt gebracht dat 50% CO2 bespaart ten opzichte van de traditioneel geproduceerde betonmortels. “Belangrijke voorwaarde is dat de sterkte- en verhardingseigenschappen en de verwerking van beide varianten vergelijkbaar zijn”, vertelt productmanager Benelux, Udo Snijer. Bij de productie van Beton 75 eco is minder Portland cement en meer geactiveerde hoogovenslak toegepast. Het product is geschikt voor gewapende en ongewapende betonconstructies.

Circulair beton

Bouwmaterialenhandel Stiho heeft sinds kort urban mining concrete onder de naam CO2NCRETE in haar assortiment opgenomen. Dit beton wordt geoogst uit donorgebouwen (sloopprojecten) en bespaart volgens leverancier New Horizon Material Balance 70 à 80% CO2 ten opzichte van lineair geproduceerd beton. De leverancier laat het materiaal bij haar partner De Rutte Groep zuiver scheiden in de vier oorspronkelijke grondstoffen: cement, vulstof, zand en grind. Van deze grondstoffen wordt weer nieuw beton geproduceerd voor een breed palet van nat verwerkte betonproducten. Voor het gebruik van prefab beton overlegt New Horizon Material Balance over het gewenste mengsel zodat het ook voor die toepassing gebruikt kan worden.

CO2-arm betoncasco

TNO onderzoekt samen met vier marktpartijen, waaronder VBI, Voorbij Prefab en BTE Groep, hoe met behulp van een CO2-arm beton een betoncasco kan worden gemaakt. Daarbij wordt 40% CO2 bespaard en andere cementvervangers beproefd dan hoogovenslakken en vliegas, want dat zijn immers ook eindige grondstoffen. Kansrijke bindmiddelen zijn gecalcineerde -ofwel verhitte- klei. Volgens TNO wordt over twee jaar dit ‘groene’ betoncasco gepresenteerd.

Meer over de ontwikkelingen in het CO2-arm beton lees je in de komende uitgave van Aannemer. Abonnees kunnen dit nummer nu al online lezen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.