#Bouwsector

Strengere controle fysieke belasting sorteert effect

De strengere handhaving van de regels rondom fysieke belasting werkt. Ze worden over het algemeen beter nageleefd. Dat is de conclusie van de Inspectie SZW in het project ‘Fysieke belasting in de bouw 2012’.

In dat project richtte de Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) zich op vijf zware beroepen in de bouw: de blokkensteller ruwbouw, betonstaalvlechter, glaszetter, metselaar en monteur metalen dak- en gevelelementen. Tot 1 september vorig jaar gaf de Inspectie in samenwerking met betrokken brancheorganisaties breed voorlichting over de regels rondom fysieke belasting, zoals vastgelegd in de diverse Arbocatalogi. Bij overtredingen kregen bedrijven vooral een waarschuwing.

Boetes

Na 1 september zijn de teugels aangetrokken en werd meteen een boete gegeven bij geconstateerde overtredingen. In totaal zijn tijdens het project 602 inspecties uitgevoerd. Bij 346 bedrijven (57%) zijn overtredingen geconstateerd. “Als we kijken naar de hoeveelheid waarschuwingen die we voor 1 september hebben moeten geven en de hoeveelheid boetes die we na die datum hebben uitgedeeld, kun je concluderen dat het project effect heeft gehad”, aldus directeur Arbeidsomstandigheden Marga Zuurbier dinsdag tijdens de presentatie van de factsheet ‘Fysieke belasting in de bouw 2012’.

De betrokken brancheorganisaties kregen na afloop van die presentatie een toolbox uitgereikt die hun bedrijven in staat stelt om fysieke belasting en het gedrag hieromtrent van hun werknemers aan te pakken. De beroepsgroepen worden de komende jaren blijvend geïnspecteerd in het doorlopende project Bouwlocaties. De strenge lijn van de handhaving blijft daarbij van kracht. Overigens kunnen niet alleen werkgevers, maar ook werknemers en zzp’ers een boete krijgen als zij zich niet aan de regels houden.

Opnieuw vijf beroepen

De inspectiedienst richt zich dit jaar op vijf andere zware beroepen uit de bouw. Het gaat om de dakdekker platte daken, gipsblokkensteller, wand- en plafondplatensteller, stukadoor en vloerenlegger zand/cement. Het traject is vergelijkbaar: eerst voorlichting en waarschuwen, daarna per 1 september strenger straffen.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.