#Bouwsector

Strengere regels voor aanbrengen PUR-schuim

Branchevereniging Isopa heeft strengere regels opgesteld voor het werken met PUR-schuim. Dit naar aanleidng van klachten van bewoners. Die zouden ziek zijn geworden doordat hun kruipruimte is geïsoleerd met PUR. Dit berichtte Nieuwsuur gisteravond.

Het actualiteitenprogramma besteedde al eerder aandacht aan bewoners die ziek zijn geworden van het schuim. Zelfs zodanig dat gezinnen hun huis ontvluchten en er een meldpunt is opgezet voor lotgenoten. Bij het ECEM, een onafhankelijk expertisecentrum voor onderzoek, behandeling en advies betreffende gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen, melden zich wekelijks nieuwe gevallen met dezelfde klachten.

Maatregelen

De Europese branchevereniging Isopa heeft maatregelen aangekondigd voor bedrijven die PUR-schuim aanbrengen in kruipruimtes. Zo moeten bewoners tijdens het aanbrengen het huis uit zijn, moet er goed worden geventileerd, moet er na-inspectie zijn en moeten de bedrijven die het aanbrengen zijn gecertificeerd. De Nederlandse branchevereniging NVPU zegt in het item te willen wachten op de uitkomsten van een TNO-onderzoek die in april bekend worden, alvorens te reageren.

PUR-spuitbus

De PUR waarover klachten bestaan, is niet hetzelfde als de overbekende PUR-spuitbussen waar aannemers dol op zijn om kieren mee af te dichten. PUR voor het naïsoleren van woningen bestaat uit de twee chemische componenten polyol en MDI. Na injectie van beide stoffen begint het bruisproces, waarbij het polyurethaan uitzet in volume en daardoor allerlei aansluitdetails onder vloeren lucht- en vochtdicht kan isoleren.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur (item start op 12’26”):

Get Microsoft SilverlightBekijk de video in andere formaten.

2 reacties op “Strengere regels voor aanbrengen PUR-schuim

  1. PUR is een veilig product en woordt al 10-tallenjaren gebruikt zonder klachten. In de bovenstaande gevallen is er misschien iets misgagaan met het aanbrengen van PUR maar dat staat los van de kwaliteit van het product. TNO is bezig met een grondig onderzoek, laten we eerst dit afwachten voor we een oordeel vellen. Minister Blok heeft in de Tweede Kamer aangegeven dat PUR voldoet aan de Europese wetgeving, het bouwbesluit en de arbo wetgeving.

  2. Er is nog steeds niet aangetoond dat PURschuim schadelijk is voor de gezondheid. In de bovengenoemde gevallen zijn er misschien fouten gemaakt bij het aanbrengen van de PUR maar dat staat los van de kwaliteit van het product. TNO is bezig met een onderzoek , laten we eerst dit afwachten voordat we een oordeel vellen. Minister Blok gaf bij het vragenuurtje voor de tweede kamer aan dat PUR voldoet aan de Europese richtlijnen, het bouwbesluit en de arbo wetgeving.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.