#Bouwsector

Studentenrecord vrije overspanning ongeldig

Een nieuw Nederlands record leek vrijdag 14 augustus te zijn gevestigd door de nieuwe lichting eerstejaars bouwkundestudenten aan de TU Delft. Het betreft het stapelen van een zo groot mogelijke vrije overspanning met baksteen zonder hulpmiddelen en zonde specie.

Het oude record uit 2014 (1340 mm) werd met maar liefst 188 millimeter overtroffen en kwam uit op 1528 millimeter. Echter, het record werd door de jury niet erkend. De regels schrijven namelijk voor dat de constructie met maximaal 100 bakstenen moet worden gemaakt. Na het tellen van het verwerkte aantal stenen bleek dat er voor de boogconstructie 121 bakstenen waren gebruikt. Hierdoor konden de bouwers niet als winnaar van de ‘Grootste brugoverspanning’ worden geëerd. In plaats daarvan gingen ze naar huis met de pechprijs. Een andere groep studenten werd hierdoor winnaar. Zij realiseerden een vrije overspanning van 1290 mm.

Baksteenworkshop

Aan de aftrap van de introductieweek namen 220 nieuwe bouwkundestudenten deel aan de inmiddels traditionele KNB Baksteenworkshop. Voorafgaand aan het stapelen werden de studenten door een aantal korte lezingen door KNB geïnformeerd over baksteen, baksteenmetselwerk en de techniek achter het construeren van bogen. Architect Udo Garritzmann toonde voorbeelden van bijzonder baksteenmetselwerk en gaf toelichting op hoe baksteenmetselwerk ook in de hedendaagse architectuur haar positie als bouwmateriaal behoudt. KNB organiseert de happening in nauwe samenwerking met Studentenvereniging STYLOS.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.