#Bouwsector

SZW: meer boetes aan werkgevers

De Inspectie SZW heeft in 2013 24% meer boetes gegeven aan werkgevers bij controles op het terrein van ‘Eerlijk werken’. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de Inspectie.

Bij controle op eerlijk werken wordt gelet op naleving van de Wet arbeid vreemdelingen, de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs. Er werden in 2013 in totaal 4.930 inspecties uitgevoerd bij 7.362 werkgevers. Hiervan kreeg dus bijna een kwart een boete.

60% meer onderbetaling

De Inspectie SZW kreeg in 2013 860 meldingen van mogelijke onderbetaling. In 20% van deze gevallen was er inderdaad sprake van een overtreding. 582 werknemers bleken minder te verdienen dan het minimumloon. Dat is een stijging van 60% ten opzichte van 2012.

Boetes veilig werken

SZW controleert ook op gezond en veilig werken. Op dat gebied zijn in 2013 14.865 inspecties uitgevoerd. Het percentage boetes dat daarbij werd uitgedeeld, lag hoger dan in 2012. Ook het aantal onderzoeken dat werd uitgevoerd naar aanleiding van arbeidsongevallen, steeg in 2013 licht. De Inspectie maakt zich zorgen over deze stijging en stelt vast dat het gedrag van zowel managers als medewerkers tekort schiet. Een kwart van alle onderzochte ongevallen vond plaats in de bouwsector.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.