#Bouwsector

Takkenkamp verlengt isolatiesysteem voor grootformaat spouwen

Verlengd inblaassysteem voor extreme spouwen (foto: Takkenkamp).

Hoe blaas je spouwmuren van X(X)L-formaat vol met verlijmde HR++ parels op een efficiënte manier en in een relatief kort tijdsbestek? Voor die uitdaging stond isolatiespecialist Takkenkamp bij een klus in opdracht van Heijmans in Amersfoort. Een negen meter lange en hoge en 40 centimeter brede spouw vullen met een conventioneel inblaassysteem was niet te doen, dus verlengde het bedrijf het gereedschap met een meterslange aluminium pijp. En daarmee werd de bijzondere klus slagvaardig geklaard!

Het aangepaste materieel beviel zo goed dat Takkenkamp nu wekelijks de zelf ontwikkelde inblaaspistool- en lans hanteert om spouwen van extreem formaat te vullen met verlijmde EPS-parels. Bij het project van Heijmans werden parels zelfs tot negen meter ver in de spouwen geblazen. Er ging in één arbeidsgang ruim 32 m³ kuub isolatieparels in één spouwmuur. “Dat was met een traditioneel pistool met een lans van 18 mm in diameter niet te doen geweest”, zegt adviseur Innovatie & Techniek Jan Buijs van Takkenkamp. “Dat had veel te lang geduurd.”

Lange inblaasafstand

Bij de desbetreffende nieuwbouwwoningen in Amersfoort was condensvorming opgetreden in de woningscheidende spouwen en moesten deze geïsoleerd worden met verlijmde EPS-parels die voor 98% uit lucht bestaan en 2% uit polystyreen. Door de gesloten structuur worden vochtproblemen voorkomen. Het probleem bij dit project was de lange afstand waarover de parels in de spouw moesten worden geblazen. Vanuit een hoogwerker konden de medewerkers van Takkenkamp met het verlengde pistool en de grotere blaaslans van 40 mm de afstand wel goed overbruggen.

Nozzles

De leverancier van de HR++ parels, Supearl en Takkenkamp hebben het systeem bedacht en ontwikkeld. De dunwandige aluminium buis is op de lans vastgezet met behulp van een mof. Door onderdruk aan de achterkant en overdruk aan de voorzijde worden de parels door de slang en het systeem getransporteerd en in de spouwruimte geblazen. Via een ring met nozzles in de lans wordt de lijm verspreid waardoor de parels zich aan elkaar hechten.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.