#Bouwsector

Tekort kennis groter probleem dan tekort mensen

Tekort aan kennis is in de bouw een groter probleem dan een tekort aan mensen. Twee op de vijf bedrijven uit de bouwsector erkent dat er op dit moment al een tekort aan kwalitatief goed personeel is. Dit probleem wordt met name gezien door installateurs en aannemers (zowel B&U als GWW).

Deze conclusies trekt USP Marketing Consultancy na een onderzoek dat in januari en februari is uitgevoerd onder 700 bedrijven uit de bouw- en installatiesector.

Tekort aan kwalitatief goede mensen

Van alle bouw- en installatiegerelateerde bedrijven ziet op dit moment al 40% een kwalitatief tekort aan personeel (kennis). Nog eens 20% verwacht dat dit binnen nu en 2 jaar een rol zal gaan spelen. In totaal is dus drie op de vijf bedrijven die van mening is dat dit een groot probleem is voor de sector. Het zijn met name de installateurs en de aannemers (zowel B&U als GWW) die dit ervaren. Los van type bedrijf, maar kijkende naar de grootte van de organisatie, zijn het met name de bedrijven met 10 – 19 man en de 20 man en meer die dit zien, respectievelijk 63% en 75% (nu of binnen twee jaar).

‘Handjes’ minder urgent

Daar waar zes op de tien bedrijven een kwalitatief tekort ervaren of op korte termijn verwachten, is een kwantitatief tekort bij ´slechts´ vijf op de tien bedrijven aan de orde. Dit is iets minder, maar desalniettemin ook een probleem. Verder speelt dit, evenals bij het kwalitatieve personeelstekort, voornamelijk bij installateurs, aannemers en de grotere bedrijven.

Personeelsbeleid noodzakelijk

Werkgevers in de bouw-, installatie- & vastgoedsector zullen volgens USP een gefundeerd peroneelsbeleid moeten ontwikkelen om werknemers te werven en te behouden. Als voorbeelden noemt USP bouwbedrijf Herzinger en VORM Bouw.

1 reactie op “Tekort kennis groter probleem dan tekort mensen

  1. Na die enorme koude sanering vanaf de crisis zat het er aan te komen. Ascher met zijn wetgeving werk en zekerheid zorgt eerder voor versnippering van kennis dan bundeling.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.