#Bouwsector

Tekort personeel in 2018 groter dan verwacht

Er is een groot kwantitatief en kwalitatief tekort aan personeel in de bouw- en installatiesector. Rond de 60 procent van de bedrijven geeft aan te weinig handjes en te weinig kennis in huis te hebben. En dat houdt naar verwachting nog jaren aan, blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Ongeveer drie op de vijf bedrijven binnen de bouwsector geeft aan dat er op dit moment zowel een kwantitatief tekort (handjes) als kwalitatief (kennis) tekort aan personeel is. Het grootste tekort is te vinden bij de afbouwers, waarvan tweederde een kwantitatief en/of kwalitatief tekort ervaart. Architecten hebben het kleinste tekort. Alhoewel dit nog steeds de helft van de architecten is (46 en 50 procent).

Personeel gevraagd

Het tekort aan personeel wordt naar verwachting alleen maar groter in de toekomst. Naast bedrijven die nu al een tekort ervaren, geeft 18 procent aan binnen twee jaar een kwantitatief tekort te verwachten. 19 procent denkt een kwalitatief tekort te krijgen. Als het personeelstekort niet wordt opgelost, neemt de omvang van het probleem verder toe.

Tekort niet opgelost

Een kwart van de bedrijven in de bouw- en installatiesector gaf aan in het begin van 2016 te kampen met een kwantitatief personeelstekort. Rond de 40 procent gaf toen aan een kwalitatief tekort te hebben. Bijna twee jaar later geeft 60 procent van de bedrijven aan een tekort te hebben. Dit is ongeveer gelijk aan het tekort uit 2016 plus het verwachte tekort binnen twee jaar. Het kwantitatieve tekort is nog sterker gegroeid dan verwacht, terwijl het kwalitatieve tekort is gegroeid volgens verwachting. In andere woorden: het tekort dat bestond in 2016 is niet opgelost en de bedrijven die een tekort verwachtten, kregen gelijk. De enige marktpartij waarvoor dit niet geldt, het het kwalitatieve tekort voor installateurs. Zij kampten in 2016 al met een enorm tekort.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.