#Bouwsector

Tekort vakmensen ook op hbo-niveau

Door de sterke aantrekkende bouw en de beperkte instroom vanuit de opleidingen, dreigt er de komende jaren een groot personeelstekort. Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose van het UWV. Niet alleen in de uitvoerende bouw, maar ook op kantoor dreigen er de komende jaren flinke tekorten.

“Het personeelstekort in de bouw zien we niet alleen in het aantal vakmensen, maar ook op hbo-niveau”, zegt Theo Scholte, woordvoerder van Bouwend Nederland. “De instroom vanuit de opleidingen is op dit moment minimaal. Dat is ook wel begrijpelijk. Als je hoort dat door de crisis veel mensen hun baan verliezen in de bouw, dan kiezen jongeren eerder voor een sector met meer perspectief. Maar op dit moment trekt de bouw weer hard aan en dan heb je die extra handen hard nodig. We komen jaarlijks 8000 nieuwe mensen tekort. Dat betekent dat we over vijf jaar met tekort zitten van 40.000 mensen.”

Campagne

“Daarom zijn we een campagne gestart om de bouw weer aantrekkelijk te maken voor jongeren, namelijk ‘Je gaat het maken’. Er komt een campagnewebsite, die nu in de afrondende fase zit. Daarin laten we veel instroomintiatieven zien. Op dit moment zijn we vooral actief op Facebook en Instagram. We maken daar vlogs en die worden boven verwachting goed bekeken. En er zijn veel bouwbedrijven die langs scholen gaan, om presentaties te geven. Daarin kunnen wij faciliteren, bijvoorbeeld door standaardpresentaties aan te bieden.”

Bouwprojecten in het buitenland

“We hebben ook onderzoek laten doen naar hoe jongeren naar de bouwsector kijken. Daaruit blijkt dat jongeren het heel leuk vinden om iets te maken met hun handen, meer dan we eigenlijk hadden verwacht. Dat geeft ze ook een gevoel van trots. Er is dus een groot potentieel. Ook werken Nederlandse bouwbedrijven mee aan grote projecten in bijvoorbeeld Dubai, dus internationaal staan we er ook goed voor. Dat spreekt alleen maar aan.”

BIM

“Nu is het de taak om te laten zien dat de bouw meer is dan een metselaar. Dat is bij de jongeren niet zo bekend. En onbekend maakt onbemind. De mbo-functies groeien ook en die zullen ook zeker blijven, maar de afgelopen jaren zijn er veel vacatures op hbo-niveau bij gekomen. Bijvoorbeeld door de komst van BIM. Dat is wat we nu duidelijk moeten maken aan de jongeren van nu.”

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.