#Bouwsector

Blog: Terug- en vooruitblik op de Wkb

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Rond de jaarwisseling had ik de tijd om de balans op te maken en terug te kijken op het afgelopen jaar. Op het gebied van de Wkb hebben wij in 2022 leuke projecten gedaan, waarbij we aannemers en bouwmanagers op weg hebben geholpen om Wkb-gereed te zijn.

2022 begon met een traject bij een aannemer waarbij het interne proces in kaart werd gebracht, terwijl daar direct de Wkbactiviteiten in geïntegreerd werden. We hebben dit in een aantal sessies, samen met de medewerkers, opgezet. Een dergelijke samenwerking geeft veel energie en levert begrip op voor de Wkb en het Bouwbesluit. Aansluitend zijn we met diezelfde partij twee oefenprojecten gestart. Het eerste project betrof de transformatie van een schoolgebouw tot appartementencomplex, het tweede een nieuwbouwproject. Het was hier voor beide partijen erg interessant om twee verschillende projecttypen te toetsen en begeleiden in het kader van de Wkb.

Een andere transformatie was die van een kantoorgebouw tot internationale school te Amsterdam. Dit project was op zichzelf al uitdagend genoeg, maar toch zijn we samen met het enthousiaste team de éxtra uitdaging aangegaan om hier een oefenproject voor de Wkb van te maken.

Renovatie is een groeiende tak van sport in de bouw en in 2022 waren wij als interne kwaliteitsborger betrokken bij de energetische renovatie van zo’n honderd woningen. Het is mooi om te zien dat vastlegging van de bouwkwaliteit ook een stuk rust en vertrouwen geeft als je werkzaamheden uitvoert in bestaande situaties. Je hoeft namelijk minder vaak bij bewoners aan te bellen.

Bij een ander project waarbij zo’n dertig nieuwbouwwoningen werden gerealiseerd, hebben wij een formeel project met subsidie opgestart en daar ook bevoegd gezag en een externe kwaliteitsborger bij betrokken. Leuk om dit proces vlot te trekken in de rol van interne kwaliteitsborger, waarbij de externe borger dus minder hoeft te doen.

Nog een aansprekend project betrof de bouw van 220 appartementen. Dit project wordt opgebouwd als een prefab casco. Het gaat met een hoog tempo en aan ons de uitdaging om partijen te motiveren in het verkrijgen van de bewijslast. Ook doen we hier zelf controles en borging.

“Aan ons de uitdaging om partijen te motiveren in het verkrijgen van de bewijslast.”

In dit nieuwe jaar zijn we betrokken bij de verbouwing van een monumentale villa. Voor dit project hebben wij een risicobeoordeling en borgingsplan opgesteld. In januari hebben we een kick-off gedaan met de aannemers.

Gave projecten en uitdagingen dus! Bent u al begonnen met de Wet kwaliteitsborging?

Deze column is gepubliceerd in Aannemer 01-2023.

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.