#Bouwsector

Test met private kwaliteitsborging

Dura Vermeer en Bouwfonds realiseren in Eindhoven 28 woningen. Uniek aan deze eengezinswoningen is dat de kwaliteitsborging, zowel de bouwplantoetsing als het toezicht op de bouw, privaat plaatsvindt. Het project is daarmee het eerste in Nederland waarbij op deze wijze de kwaliteit wordt geborgd.

Bij dit project is de omgevingsvergunning voor het aspect bouwen door de gemeente Eindhoven gebaseerd op een toetsingsrapportage die in overeenstemming met BRL 5019 door Nieman Raadgevende Ingenieurs is opgesteld.

Belangrijke rol voor aannemer

Bij het toezicht tijdens de uitvoering wordt gewerkt in overeenstemming met BRL 5006. Er is een risico-analyse opgesteld en een toezicht- en keuringsplan op basis waarvan kwaliteitsinspecties worden uitgevoerd door Nieman Raadgevende Ingenieurs. Ook de aannemer zelf levert een belangrijke bijdrage bij diverse onderdelen uit het toezicht- en keuringsplan. Alles wordt gedocumenteerd en is voor alle betrokkenen via een internetomgeving in te zien. Ook de gemeente heeft toegang tot de verschillende gegevens.

Nationale Schildersvakprijs 2020

Landelijke pilot

De combinatie van toetsing volgens BRL 5019 en toezicht volgens BRL 5006 is de reden dat het project is opgenomen in een landelijke pilot. De landelijke pilot wordt geïnitieerd door het Platform Voorbereiding Stelselherziening (PVS) en mede begeleid vanuit het Instituut voor Bouwkwaliteit. De ervaring die wordt opgedaan met deze en andere pilots kan worden gebruikt om de systematiek van de private kwaliteitsborging daar waar nodig bij te stellen en verder in te vullen. Ook de samenstelling van het opleverdossier moet nog verder invulling krijgen.

1 reactie op “Test met private kwaliteitsborging

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.