#Bouwsector

Testfase funderingslabels stopgezet

Foto: KCAF

Het proefproject om woningen te voorzien van funderingslabels is voortijdig stopgezet nadat er klachten over binnenkwamen. Dat meldt initiatiefnemer Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF).

Vorige maand maakte het KCAF bekend dat het de staat van de funderingen van Nederlandse woningen in kaart wil brengen, op basis van openbaar beschikbare data. Dit moest eigenaren duidelijkheid geven over hoe sterk de fundering van hun woning is en hoe groot de kans op verzakking is. Er was sprake van een indeling in vijf categorieën.

Klachten

De testfase is vorige maand gestart. Binnen enkele weken hadden geïnteresseerden al voor 850.000 woningen informatie opgevraagd. De klachten kwamen vooral van mensen die het niet eens waren met de funderingslabels die hun woningen had gekregen.

Verbeterde methode

Het KCAF heeft nu besloten om de testfase, die eigenlijk tot december zou lopen, voorlopig stop te zetten. Het gaat nu onderzoek doen naar een verbeterde methode om de kwaliteit van de funderingen in kaart te brengen.

Niet verplicht

Overigens weerlegt het KCAF op haar website de media-uitingen dat er vanaf volgend jaar sprake is van een verplicht funderingslabel in het taxatierapport. “Het is niet aan KCAF om funderingslabels tot een verplichting te maken. Ons doel is om de funderingsrisico’s op basis van landelijke data te presenteren. Op een eenvoudige en betrouwbare manier. Waarmee de waakzaamheid voor de funderingsproblematiek in Nederland wordt verhoogd. “

Discussie zien we graag op Aannemervak, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Lees onze andere regels voor discussie hier. Met het plaatsen van een reactie verklaart u zich akkoord met deze regels.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw.